- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Do kraja godine gotovi radovi na rezervoarima za skladištenje naftnih derivata

© Foto : Ministarstvo rudarstva i energetikeRezervoari za skladištenje naftnih derivata u Smederevu.
Rezervoari za skladištenje naftnih derivata u Smederevu. - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
Pratite nas
Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas šest rezervoara za skladištenje naftnih derivata u Smederevu, i rekla da će građevinski radovi biti završeni do kraja godine.
"Sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koje možemo da obezbedimo i da skladištimo u Srbiji kao rezervu, znači dodatnu energetsku sigurnost za našu privredu i građane. U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata koji će moći da skladište ukupno blizu 100.000 tona nafte", rekla je ona.
Investicija iznosi oko četiri milijarde dinara, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.
Đedovićeva je posle razgovora sa izvođačima rekla da radovi teku po planu i da su dva rezervoara gotovo u potpunosti izgrađena, a da će na četiri, preostali građevinski radovi biti završeni do kraja godine.
"Sada moramo da se fokusiramo na prateću infrastrukturu, izgradnju neophodnih pumpnih stanica i rezervoara za vodu. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva da bismo što pre mogli i te dodatne investicije da završimo, kako bi novi rezervoari što pre ušli u upotrebu i počelo njihovo zapunjavanje. Na taj način podižemo naše rezerve naftnih derivata, pre svega obavezne, ali i robne rezerve, i podižemo sigurnost snabdevanja naših građana", navela je ona.
Đedovićeva je rekla da je energetska kriza pokazala koliko je neophodna energetska nezavisnost i da Srbija ima što veće sopstvene rezerve energenata, i podsetila da su obavezne rezerve naftnih derivata povećane prošle godine 54 odsto u odnosu na 2021. godinu.
"Dodatne količine smo obezbedili i ove godine, i nastavićemo da na tome radimo. U ovom momentu iz različitih izvora imamo zalihe nafte i naftnih derivata za 91 dan prosečne potrošnje i ukoliko se desi neki poremećaj na svetskim tržištima, imamo veću sigurnost da te probleme možemo da prevaziđemo", istakla je ona.
Dodala je da u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom postoji obaveza povećanja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, i da će se narednih godina raditi na obezbeđivanju dodatnih skladišta, pre svega u vlasništvu države.
Kako je navedeno u saopštenju, tokom posete Smederevu, Dubravka Đedović se sastala i sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom sa kojim je razgovarala o sprovođenju novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, za koji su nedavno potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama, kao i o mogućnostima za prelazak kotlarnica u toplanama sa mazuta na druge, čistije energente u okviru programa koje realizuje Ministarstvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala