- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Za mir, bezbednost i razvoj: U Peterburgu održan samit „Rusija-Afrika“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaUčesnici ekonomskog foruma Rusija-Afrika u Sočiju
Učesnici ekonomskog foruma Rusija-Afrika u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Pratite nas
Drugi samit „Rusija-Afrika“ pod devizom „Za mir, bezbednost i razvoj“ održan je 27. i 28. jula u Sankt Peterburgu. To je ključni i najveći događaj u rusko-afričkim odnosima koji teži unapređenju uzajamno korisnog partnerstva koje odgovara izazovima 21. veka.
Cilj događaja je bio jačanje sveobuhvatne i ravnopravne saradnje Rusije sa afričkim zemljama u svim oblastima: politici, bezbednosti, ekonomiji, naučno-tehničkoj i kulturno-humanitarnoj sferi.
U okviru njega bio je održan ekonomski i humanitarni forum „Rusija-Afrika“. Tradicionalno, na otvorenim diskusijama poslovnog programa događaja razgovaralo se o najaktuelnijim temama rusko-afričke agende. Nakon sastanka u Sankt Peterburgu usvojena je deklaracija – akcioni plan za period od 2023. do 2026. godine u prioritetnim oblastima saradnje.
Ideju o održavanju samita prvi put je izneo predsednik Rusije Vladimir Putin u julu 2018. godine u Johanesburgu tokom sastanka lidera zemalja BRIKS-a sa liderima pozvanih država. U februaru sledeće godine Putin je potpisao ukaz o formiranju organizacionog komiteta za pripremu i održavanje samita „Rusija-Afrika“, a prvi samit je održan 24. oktobra 2019. godine u Sočiju pod devizom „Za mir, bezbednost i razvoj“. Uoči njega je održana plenarna sednica ekonomskog foruma „Rusija-Afrika“ koju je posetilo preko 6.000 učesnika i predstavnika medija iz Rusije i 104 strane države i teritorije. Samitom su kopredsedavali predsednici Rusije i Egipta Vladimir Putin i Abdel Fatah el Sisi.
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
RUSIJA
Neviđen pritisak Zapada: Pokušavaju da nagovore afričke lidere da ne idu u Rusiju
Na prvom samitu učestvovali su zvanični predstavnici sve 54 afričke zemlje, od kojih su 45 predstavljali lideri država i šefovi vlada, a bili su prisutni i predstavnici ruskih, afričkih i međunarodnih poslovnih krugova i državnih struktura, predstavnici integracionih udruženja afričkog kontinenta.
Tokom samita potpisana su 92 sporazuma, ugovora, memoranduma o razumevanju. Vrednost potpisanih dokumenata iznosila je 1,004 biliona rubalja. Najviše dogovora je potpisano u oblasti izvoza i spoljnoekonomske delatnosti, međunarodne saradnje, visokih tehnologija, transporta i logistike, rudarstva i geoloških istraživanja, investicija i bankarstva.
Među najznačajnijim sporazumima su Memorandum o razumevanju između Vlade Rusije i Afričke unije o osnovama odnosa i saradnje i Memorandum o razumevanju između Evroazijske ekonomske komisije i Afričke unije u oblasti ekonomske saradnje.
Na kraju prvog samita „Rusija-Afrika“ učesnici su usvojili završnu deklaraciju – dokument koji sadrži dogovorene ciljeve i zadatke za dalji razvoj rusko-afričke saradnje u svim sferama: politici, bezbednosti, ekonomiji, naučno-tehničkoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi.
Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je visoko ocenio razvoj ekonomskih veza Rusije sa afričkim kontinentom – kako sa pojedinačnim državama, tako i sa regionalnim integracionim udruženjima, uključujući Afričku uniju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
RUSIJA
Rusija će zameniti ukrajinsko žito: Putin napisao članak za afričke medije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala