- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska vojska presrela pet projektila "hajmars" i oborila 20 ukrajinskih dronova

Pratite nas
U toku je 519. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Tokom noći eksplozije su odjeknule u Harkovu, kao i u Žitomirskoj i Hmeljnickoj oblasti. Oružane snage Ukrajine pokrneule su glavnu fazu kontraofanzive, piše Njujork tajms, pozivajući se na dva predstavnika Pentagona.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
17:19 27.07.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno je odlikovao novinara RIA Novosti Rostislava Žuravljova, objavljeno je na sajtu Kremlja.

"Odlikovati posthumno Ordenom hrabrosti Rostislava Žuravljova, ratnog reportera MIA "Rusija sevodnja" za hrabrost i odvažnost koje je iskazao obavljajući svoju profesionalnu dužnost", navodi se u dokumentu.

Žuravljov je poginuo prošle subote kada su ukrajinske snage kasetnom municijom izvele napad na vozilo sa grupom ruskih novinara.
Istim ordenom odlikovan je i fotoreporter RIA Novosti Konstantin Mihaljčevski, novinar lista "Izvestija" Roman Poljšakov i snimatelj Dmitrij Šikov koji su tom prilikom ranjeni.
16:30 27.07.2023
Pripadnici Ruske garde su u poslednja tri meseca na području LNR presreli više od 60 ukrajinskih špijunskih dronova, rekli su Sputnjiku u toj jedinici.
15:40 27.07.2023
Neki američki zvaničnici smatraju ukrajinsku vladu jednom od najkorumpiranijih u svetu, objavio je na svom sajtu američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš.
"Ukrajinska vlada je najkorumpiranija i najgluplja vlada u svetu, jedini izuzetak je Nigerija", navodi Herš reči jednog neimenovanog američkog zvaničnika.
15:04 27.07.2023
II Cammit i forum Rossiя - Afrika. Plenarnoe zasedanie - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Svi pokušaji ukrajinske kontraofanzive su odbijeni, protivnik trpi 10 puta veće gubitke od Rusije
13:23 27.07.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Ukrajine nastavile su sa neuspešnim pokušajima ofanzive u donjeckom, krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U donjeckom pravcu odbijeno je devet napada protivnika, uništeno je skladište municije. Ukrajinske snage izgubile preko 210 vojnika.
Oružane snage Rusije izvele su napade na aerodrome, komandna mesta i položaje ukrajinske vojske, pogone za sastavljanje i skladišta bespilotnih plovila i zapadnog oružja. Cilj napada visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog i morskog baziranja je postignut. Svi naznačeni objekti su uništeni.
Ukrajinska vojska je tokom neuspešne ofanzive kod Rabotina pretrpela velike gubitke i više nije preduzimala aktivna dejstva.
U krasnolimanskom pravcu odbijen je napad protivnika u pravcu mesta Červona Dibrova. Likvidirano je do 185 ukrajinskih vojnika.
U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 280 vojnika, 25 tenkova, 10 borbenih vozila pešadije, jedan višecevni bacač raketa RM-70. U kupjanskom pravcu jurišni odredi puka „Zapadne“ grupe trupa zauzeli su povoljnije položaje.
Protivnik je izgubio preko 35 vojnika Odbijen je napad jurišnog odreda brigade marinaca u DNR. Likvidirano je do 16 ukrajinskih vojnika.
U krasnolimanskom pravcu ruski odredi su u području Sergejevke od 23. jula napredovali 12 kilometara duž fronta, a tri kilometra u dubinu odbrane protivnika.
U Hmeljnickoj oblasti uništena su skladišta avionskog goriva.
U Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište goriva 47. mehanizovane ukrajinske brigade.
U hersonskom pravcu za dan je uništeno do 25 ukrajinskih vojnika i dve haubice D-30. Ruski sistemi PVO presreli su pet projektila „hajmars“ i oborili su 20 dronova.
13:09 27.07.2023
Ukrajinske snage pokušale su da probiju odbranu u Zaporoškoj oblasti, ali su pretrpele značajne gubitke i povukle se, saopštio je privremeni v.d. gubernatora regiona Evgenije Balicki.
„Jutros je protivnik pokušao da probije odbranu u području Novodanilovke i Novopokrovke. Naše jedinice su odbile pokušaje ofanzive i razbile protivničke jedinice. Protivnik je pretrpeo značajne gubitke i povukao se na svoje položaje“, saopštio je on.
10:10 27.07.2023
Jurij Ignat, savetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih snaga, priznao je da je sinoć, kao i dan ranije, izvršen napad na vojni aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljnickoj oblasti.
Dan ranije ukrajinski portal "Strana" saopštio je da su se čule eksplozije u Starokonstantinovu.
„Potivvazdušna odbrana otežano dejstvuje. Oni napadaju obalnu zonu i infrastrukturu... Vlasti su kasnije prijavile štetu u Odeskoj oblasti... Aerodrom u gradu Starokonstantinov opet ne daje mira ruskoj vojsci. Dakle, danas je ovaj aerodrom na meti", rekao je Ignat medijima.
09:13 27.07.2023
FSB Rusije otkrila je još jedan strani civilni brod koji je ranije mogao da se koristi za isporuku eksploziva u Ukrajinu, saopštila je pres-služba FSB.
Kako je precizirano, na brodu za prevoz suvog tereta „BMO River“, koji je plovio iz Turske u Rostov na Donu radi utovara žita, pronađeni su tragovi dinitrotoluena i TNT-a.
Kako se navodi, brod je u junu i julu dva puta uplovljavao u ukrajinsku luku Reni u Odeskoj oblasti. Doneta je odluka da se zabrani prolazak ovog broda ispod Krimskog mosta.
09:07 27.07.2023
U jednoj od luka Odeske oblasti oštećena je upravna zgrada i proizvodna oprema, napisao je na svom Telegram kanalu Oleg Kiper, načelnik regionalne vojne uprave.
"Raketni napad na Odesku oblast. Cilj je lučka infrastruktura. Oštećena je oprema jednog od kargo terminala", napisao je on.
„Rakete su ispaljene sa podmornice u Crnom moru na kritično maloj visini, što je otežalo njihovo otkrivanje“, napisao je na telegramu šef javnog saveta pri regionalnoj vojnoj administraciji Sergej Bračuk.
07:59 27.07.2023
Ukrajinske snage ispalile su za pet minuta 12 raketa iz višecevnih raketnih sistema na Kijevski okrug u Donjecku, saopštile su vlasti DNR.
07:54 27.07.2023
Jedinice grupe „Centar“ odbile su devet neprijateljskih napada na pravcu Svatovo i Krasni Liman, likvidiravši više od 150 ukrajinskih vojnika i njihovu opremu, izjavio je za RIA Novosti Aleksandar Savčuk, šef pres centra grupe.
Prema njegovim rečima, na ova dva pravca mete Su-34 su bili komandni centri i osmatračnice, kao i dva neprijateljska skladišta municije.
07:27 27.07.2023
Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u područjima Lisičanska, Aleksandar-Kalinovska i Soledar-Artjomovska, izvestio je portparol centra grupe Vadim Astafjev.
Prema njegovim rečima, artiljerija u blizini sela Ivano-Darijevka uništila je pešadijsko vozilo neprijatelja. Tokom kontrabaterijske borbe uništene su dve samohodne artiljerijske jedinice Krab, kalibra 155 mm kod sela Dilejevka i grada Severska, samohodnu haubicu M109 Paladin, kalibra 155 mm kod grada Krasnogorovka, kao i D-30, haubice D-20 i minobacač 120 mm kod Karlovke, Umanska i Avdejevke.
Pored toga, artiljerijske posade grupe uništile su neprijateljski kamionet i skladište municije u oblastima Avdejevke i Nevelskog.
07:23 27.07.2023
Oružane snage Ukrajine počele su glavnu fazu kontraofanzive, piše Njujork tajms pozivajući se na dva predstavnika Pentagona.
Kako se navodi, Ukrajina je „krenula u glavnu fazu svoje kontraofanzive“. Navodi se da su Oružane snage Ukrajine „bacile u bitku hiljade vojnika iz rezervi“, od kojih su mnogi obučeni na Zapadu.
Prema drugim izvorima lista, ako bude bila uspešna, nova operacija će trajati od jedne do tri nedelje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala