- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Situacija se pogoršala“: Afričke delegacije nameravaju da razgovaraju sa Putinom o važnim pitanjima

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaSamit Rusija-Afrika
Samit Rusija-Afrika - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Pratite nas
Autori afričke mirovne inicijative nameravaju da na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu razgovaraju o planovima za rešavanje sukoba u Ukrajini, rekao je za Sputnjik predsednik Unije Komorskih ostrva, predsednik Afričke unije Azali Asumani na marginama samita „Rusija-Afrika“.

„Na osnovu onoga što smo videli poslednjih dana može se reći da se situacija samo pogoršala. Međutim, ne nameravamo da odustanemo. Imamo priliku da se ponovo sastanemo sa predsednikom Putinom i da pokušamo da razgovaramo i vidimo kako možemo ponovo pokrenuti proces u cilju postizanja konkretnih rezultata“, rekao je Asumani.

Takođe je dodao afričke zemlje nameravaju da sa Putinom razgovaraju o prehrambenom sporazumu.
„Posledice utiču na ceo svet, a posebno Afriku u socijalno-ekonomskim pitanjima. Tako da moramo da postavimo kao prioritet rešavanje tog pitanja. U stvari, sve je prioritet, ako tamo spuste oružje neće biti problema. A dok se to ne dogodi, mislim da se problem žita i đubriva tiče svih. Razgovaraćemo o tome u Sankt Peterburgu, razgovaraćemo o prehrambenom sporazumu sa Putinom da vidimo kako bi mogli da ponovo aktiviramo taj sporazum“, rekao je Asumani koji učestvuje na samitu „Rusija-Afrika“.
Asumani se, u sastavu delegacije afričkih lidera, i ranije sastajao sa Putinom i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarali o predlozima za rešavanje sukoba.
Afrička mirovna inicijativa sastoji se od deset tačaka. One se tiču bezbednosnih garancija, slobode izvoza žita preko Crnog mora, oslobađanja ratnih zarobljenika i početka pregovora.
„Prehrambeni sporazum“ je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Drugi samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održaće se 27. i 28. jula u Sankt Peterburgu. Sputnjik je medijski partner događaja.
Uništene višespratnice u Artjomovsku (Bahmutu) - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Afrički lideri pozivaju na mir u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala