- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pronađene ruševine drevnog Neronovog pozorišta /foto/

© AP Photo / Andrew MedichiniRuševine drevnog Neronovog pozorišta
Ruševine drevnog Neronovog pozorišta  - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Pratite nas
Ruševine antičkog Neronovog pozorišta otkrivene su ispod vrta budućeg luksuznog hotela „Four Seasons“ u blizini Vatikana.
Arheolozi su ruševine carskog pozorišta, o kome se govori u drevnim rimskim tekstovima, otkrili ispod bašte budućeg hotela. Vršili su iskopavanja duboko ispod ograđene bašte Palaco dela Rovere od 2020. godine u okviru planiranog renoviranja renesansne zgrade sa freskama.
Palaco, koja zauzima gradski blok duž široke Via dela Konciliazione, koja vodi do Trga Svetog Petra, dom je drevnog vatikanskog viteškog reda koji je iznajmio prostor za hotel kako bi prikupio novac za hrišćane.
Mediji navode da će hotel biti otvoren na vreme za jubilej Vatikana 2025. godine, kada se očekuje da će oko 30 miliona ljudi i hodočasnika pohrliti u Rim.
Zvaničnici su pozdravili nalaze iz iskopavanja kao izuzetne, s obzirom na to da pružaju redak pogled na sloj rimske istorije od Rimskog carstva do 15. veka. Među otkrićima su pehari u boji stakla iz 10. veka i komadi grnčarije koji su neobični jer se tako malo zna o tom periodu u Rimu.
Marcija Di Mento, glavni arheolog lokaliteta, primetila je da je ranije pronađeno samo sedam staklenih putira iz tog doba, a da je iskopavanjima ovog lokaliteta pronađeno još sedam.
Pored toga, arheolozi su pronašli mermerne stubove i gipsane figure ukrašene zlatnim listovima, što ih je dovelo do zaključka da je Neronovo pozorište o kome se govori u tekstovima Plinija Starijeg, drevnog rimskog pisca i filozofa, zaista bilo tamo, locirano na mestu nedaleko od Tibra.
Zvaničnici su rekli i da će prenosivi antikviteti biti premešteni u muzej, dok će ruševine same pozorišne strukture biti ponovo pokrivene nakon što se sve studije završe, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala