- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika se ponovo „hvali“ Novakom /foto/

© AP Photo / Julie JacobsonNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Pratite nas
Novak Đoković, jedan od najvećih tenisera svih vremena, glavno je lice ovogodišnjeg US Opena na kome mu je prošle godine bilo zabranjeno da igra. Uprkos tome što je zbog zabrane da uđe u Sjedinjene Američke Države izgubio šansu da zaradi ukupno 8.000 bodova, Amerikanci se sada hvale srpskim asom.
Prošla godina bila je jedna od najtežih u karijeri Novaka Đokovića jer mu je bilo zabranjeno da igra u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama zbog odluke da se ne vakciniše. Dok je u Australiji prošao torturu i na kraju deportaciju, Amerikanci su bili „blaži“ pa su srpskog asa na vreme obavestili da ga neće pustiti u zemlju.
Džozef Bajden, predsednik SAD, čvrsto se držao toga da i dalje na snazi bude zakon koji je zbog korone onemogućavao da nevakcinisani stranci uđu u zemlju. Ne bi bio problem da je zakon važio za sve nevakcinise ljude, ali je bilo apsurdno što je Amerikanac ukoliko nije vakcinisan mogao čak i pozitivan na korona virus da uđe u zemlju.
Novak je sve to podneo junački, a trajalo je dugo. Početkom 2023. godine kada su gotovo svuda ukinuta ograničenja zbog korone, Novak i dalje iz istog razloga nije mogao da uđe u Ameriku pa je tako propustio Masterse u Indijan Velsu i Majamiju. Međutim, samo mesec dana kasnije ograničenja su ukinuta pa je bilo jasno da će srpski as moći da igra na US Openu.
Nekoliko meseci od dva Mastersa na kojima nije mogao da igra, Novak je postao glavno lice na ulicama Njujorka. US Open sada se ponosno hvali time što će Novak igrati na tom turniru, dok su se prošle godine ponosno hvalili time kako se drže principa i kako Đoković ne sme da uđe u njihovu zemlju.
Na čuvenom „Tajms skveru“ osvanuo je veliki plakat koji poziva ljubitelje tenisa da kupe karte za predstojeći US Open, a preko celog plakata nalazi se Novakova fotografija. Iako Karlos Alkaras, mladi španski teniser, brani titulu i u Njujork stiže posle osvojenog Vimbldona, Amerikanci znaju da je Novak veća zvezda i će njegov dolazak izazvati pažnju.
Prošle godine Novak je u Americi mogao da zaradi 6.000 bodova, ali je morao da propusti čak četiri Mastersa i jedan Grend slem. Ove sezone Amerikanci su najboljem srpskom teniseru oduzeli mogućnost da zaradi 2.000 bodova u Indijan Velsu i Majamiju, pa je tako potez sa reklamnim plakatom u najmanju ruku licemeran.
US Open održava se od 28. avgusta do desetog septembra. Alkaras brani titulu, dok Novak traži svoj četvrti trofej na američkom betonu. Srpski as US Open je tokom karijere osvojio tri puta (2011, 2015, 2018), a poslednji put igrao je 2021. godine kada ga je u finalu savladao Rus Danil Medvedev.
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
SPORT
Šta se desilo Alkarasu posle Rolan Garosa – ključ je bio „Novakov recept“
Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
SPORT
Đere preslišao još jednog Argentinca za najvrednije četvrfinale u sezoni
Luna Vujović i Dušica Popovski - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
SPORT
Luna i Dušica za ponos Srbije: „Presrećne smo!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala