- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatski premijer očekuje vanrednu sednicu Sabora zbog susreta Milanovića i Dodika

Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da nije bio informisan o „nenajavljenom susretu šefa države sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom“, te da očekuje inicijativu opozicije za sazivanje vanredne sednice Sabora na kojoj bi se tražilo izjašnjavanje Zorana Milanovića o tome kako je moguće da mu je gost došao bez uobičajene najave.
Plenković je posle sednice vlade, poslednje uoči sezone godišnjih odmora, to rekao odgovarajući na pitanje da li je znao da Dodik dolazi kod Milanovića na Hvar.
„Nisam znao. To je vrlo neobična situacija, ja nemam uticaj na to koga predsednik Republike poziva u Hrvatsku, ima puno pravo i slobodu da to radi, ovde se radi više o tehnologiji tog putovanja. I ja sada, recimo, očekujem hitnu inicijativu opozicije da se sazove vanredna sednica Sabora i da se raspravi tema kako je neko bez odgovarajuće diplomatske note, koju obično u ovakvim situacijama šalju ambasade država iz kojih njihovi čelnici dolaze, i da se detaljno traži izjašnjavanje predsednika kako je to moguće da mu je gost došao bez najave uobičajenim putem“, naveo je Plenković za hrvatske medije.
Na pitanje je li MUP imao informaciju o tome, zbog ulaska u hrvatski vazdušni prostor, tj. prelaska šengenske granice, Plenković je kazao da nije imao na način koji bi bio normalan.
„Da su država, sve njene službe, diplomatske službe, policija, kontrola leta, Hrvatska vojska, svi koji to treba da znaju, bile pitane za uobičajene dozvole, sve bi bile odobrene, tako da mi ovo nekakvo mistično dolaženje deluje malo van uobičajenih okvira. Ali, eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda u goste može da dolazi bilo ko, bilo kako i bez najave“, kazao je Plenković.
Hrvatski mediji tvrde da je Dodik na sastanak sa Milanovićem na Hvar došao helikopterom Srbije, a Plenković kaže da je to video u medijima, odnosno da je to rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
„Meni nije bilo poznato sa čijim helikopterom dolazi i kako dolazi. Apelujem na sve vas, imate puno pravo, da sve te detalje onaj ko je Dodika zvao i objasni“, naveo je Plenković, preneo je Tanjug.
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
REGION
Dodik najavio: Razgovaraću sa Vučićem o izjednačavanju ocene o Šmitu koji nije visoki predstavnik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala