- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Đuka bizon i njegovo stado pobegli iz uzgajališta na Fruškoj gori tokom oluje /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićBizon
Bizon - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Pratite nas
Dve superćelijske oluje, koje su 19. i 21. jula zahvatile Srbiju, napravile su ogromnu štetu u Nacionalnom parku Fruška gora, gde su devastirali šumu, ali i porušile ograde lovišta i uzgajališta divljači.
Mnogi jeleni su pobegli u divljinu, a priliku da se dokopaju slobode iskoristili su i evropski bizoni, čija je malobrojna kolonija, predvođena krupnim mužjakom Đukom, pre godinu dana stigla iz Poljske, u pokušaju da se padine Fruške gore ponovo nastane odavno istrebljenim, najvećim evropskim sisarima, objavio je portal „Dnevnik“.
Prema rečima v.d. direktora JP „Nacionalni park Fruška gora“ Živka Cvetkovića, radnici nacionalnog parka su, koliko god su mogli, smanjili odliv divljači, ali je i pored svih njihovih napora dobar deo napustio ograđeni deo i izašao u atare sela i opština koja se naslanjaju na Frušku goru.
„Na uzgajalištu Ravni gde su nam evropski jeleni i bizoni, tokom prve noći stabla su popadala po ogradi. Bizone smo našli oko kilometar daleko od ograde. Uspeli smo svih pet da vratimo i zatvorimo, a koliko je jelena napustilo uzgajalište nismo još utvrdili. Nadamo se da ćemo posle sanacije ograde deo jelenske populacije vratiti, ali sigurno je da će određen broj ostati u otvorenom delu lovišta“, izjavio je Cvetković.
Đuka, Fruška, Mila, Ninja i Cveta, mala ali skladna bizonska porodica, ponovo je na okupu i na bezbednom, pod budnim okom lovočuvara, navodi portal.
U prvoj olujnoj noći, po Cvetkovićevim rečima, najviše je stradalo lovište Vorovo, odnosno ograda duga 40 kilometara. Na svakih 30 do 40 metara je palo stabalo na žicu, što je deo divljači iskoristio da napusti ograđeni deo lovišta.
Zbog popadalih stabala radnici nisu mogli na vreme da se probiju do hranilišta da nahrane životinje i one su, budući da u blizini ima neovršenih pšeničnih polja i polja pod kukuruzom koji je u fazi mlečne zrelosti i primamljiv za ishranu divljači, krenule u atare.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala