- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Svetska premijera srpske manjinske koprodukcije „Seljaci” na festivalu u Torontu

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSvetska premijera srpske manjinske koprodukcije „Seljaci” na Toronto internacionalnom filmskom festivalu
Svetska premijera srpske manjinske koprodukcije „Seljaci” na Toronto internacionalnom filmskom festivalu  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Dugometražni animirani film „Seljaci“, u koprodukciji „Digitalkraft“-a iz Srbije, producenata Ivana Pribićevića i Jelene Angelovski, imaće svetsku premijeru u programu „Special Presentations“ 48. Toronto internacionalnog film festivala, koji se ove godine održava od 7. do 17. septembra.
Na ovom ostvarenju rediteljke Dorote Kobiele Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, nominovanih za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu za film „S ljubavlju, Vinsent“ o životu Vinsenta Van Goga, radilo je 22 slikara iz Srbije uz supervizore Biserku Petrović i Vladimira Vinkića, zajedno sa VFX timom producentske kuće „Digitalkraft“.
Inostrani koproducenti filma su „BreakThru Films“ iz Poljske i “Art Shot” iz Litvanije.
Radnja se temelji na romanu Vladislava Rejmonta, dobitnika Nobelove nagrade.
„Seljaci“ je tragična priča o seljanki Jagni koja je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos svojoj ljubavi prema njegovom sinu Anteku.
Vremenom, Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana i mora da se bori da sačuva svoju nezavisnost.
Radnja se odvija na poljskom selu na prelazu iz 19. u 20. vek, a dramatični preokreti priče vezani su za promene godišnjih doba, težak rad na poljima i tradicionalne lokalne praznike.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuTragična priča o seljanki Jagni koja je primorana da se uda za bogatog farmera uprkos svojoj ljubavi prema njegovom sinu
Tragična priča o seljanki Jagni koja je primorana da se uda za bogatog farmera  uprkos svojoj ljubavi prema njegovom sinu  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Tragična priča o seljanki Jagni koja je primorana da se uda za bogatog farmera uprkos svojoj ljubavi prema njegovom sinu
Ovaj jedinstveni mikrosvet seoske zajednice služi kao povod da se ispriča univerzalna i aktuelna priča, o tragičnoj ljubavi i životu u maloj zajednici gde pravila i tradicija određuju uloge svakoga, a izlazak iz očekivanog može da rezultuje ismevanjem i odbacivanjem.
Prethodni film rediteljke Dorote Kobiele Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, „S ljubavlju, Vinsent“, zaradio je 42 miliona dolara na blagajnama.
„Seljaci” se snima istom slikarskom tehnikom koja je osvojila srca fanova širom sveta.
Toronto internacionalni film festival, koji postoji od 1976. Godine, najznačajniji je filmski festival na severnoameričkom kontinentu, sa godišnjom posetom od preko 400.000 ljudi.
Ove godine će premijerno biti prikazana nova ostvarenja Ričarda Linklejtera, Aleksandra Pejna, Hirokazu Kore-Ede, Itana Houka, i mnogih drugih renomiranih reditelja.
U studiju„Lumina“ u Beogradu nastaje novi dugometražni animirani film „Seljaci“  - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
KULTURA
Šest meseci slikanja za minut filma: Srpski umetnici ključ uspeha u svetskom projektu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala