- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srpski pevači nepoželjni na hrvatskom ostrvu: Otkazan nastup na festivalu posle zahteva branitelja

© Tanjug / Predsedništvo SrbijeAca Lukas nastupa na skupu "Budućnost Srbije" u Beogradu.
Aca Lukas nastupa na skupu Budućnost Srbije u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Nastupi više pevača iz regiona, među kojima i onih iz Srbije, na muzičkom festivalu na hrvatskom ostrvu Barbarincu, otkazani su pošto su udruženja hrvatskih branitelja zatražila zabranu zbog „vređanja žrtava rata“ i zato što „dolaze iz zemlje koja je izvršila agresiju na Hrvatsku“.
Aca Lukas nastupio je na festivalu „Island of lav“ na Barbarincu kod Splita, na kom je, pored njega, trebalo da pevaju i sviraju brojni svetski i regionalni muzičari, među kojima i Jelena Karleuša i Haris Džinović.
Nastupu Lukasa, Karleuše i Džinovića usprotivili su se hrvatski Domovinski pokret udruženja branitelja
Braniteljska udruženja su u saopštenju za javnost zapitala „zašto se dozvoljavaju koncerti Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića, srpskih turbo folk izvođača“, „zašto se vređaju osećaji branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje najbliže“, te „zašto nisu pitali branitelje da li ih to vređa“.

„Stoga zahtevamo da se otkažu koncerti navedenih izvođača, iz države koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, kao što se, u istoj Hrvatskoj otkazuju koncerti hrvatskog muzičara i domoljuba Marka Perkovića Tompsona, te barda hrvatske glazbe Stjepana Džimija Stanića“, poručili su iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije.

Uprkos tome, Aca Lukas je nastupio na festivalu, posle čega je otvorena „afera“ u hrvatskim medijima.
Nakon pisanja medija, organizatori festivala otkazali su nastupe Jelene Karleuše i Harisa Džinovića uz sledeće obrazloženje:
„Nažalost, lokalno politikanstvo, diskriminacija i netrpeljivost prema drugome ili drugačijemu još je jednom pobedila u Hrvatskoj. Da, u 2023. godini! Primarni cilj ovog leta bio nam je da osiguramo zabavu za sve goste našeg područja, no zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi, prvenstveno onih u režiji Domovinskog pokreta, primorani smo da otkažemo sve navedene koncerte! Mišljenja smo da su u ovim zakulisnim političkim igrama, koje stavljaju jako ružnu sliku o svima nama kao domaćinima, iskorišteni i cenjeni branitelji. Nadalje, cilj ovog projekta je zabava, širenje prijateljstava, te promocija Hrvatske kao destinacije koja sve svoje goste prima na isti način, bez obzira na poreklo, veru ili bilo kakvu drugu osnovu. Zahvaljujemo svima koji su posetili do sad i bili deo čarobne zabave“, objavili su organizatori
Međutim, protivnici nastupa „srpskih turbo folk muzičara“ nisu primetili, ili nisu znali, da su na festivalu nastupili i srpski treperi Nući i Vojaž, koje niko nije pominjao u negativnom kontekstu.
Domovinski pokret se obratio gradonačelniku Kaštela Denisu Ivanoviću saopštenjem u kom navodi da koncerti Karleuše, Lukasa i Džinovića i njihov muzički stil „ne odgovaraju njihovom podneblju“, već mora da se „čuva mediteranska i evropska kultura“.
„Island of lav festival na ostrvu Barbarincu godinama je bio tehno-partijanerska oaza koja je bila posećena i zapamćena po dobroj zabavi. Muzika oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a navedeni izvođači pripadaju nekom drugom identitetu. Dužni smo da čuvamo kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićenom kulturnom dobru, trebalo bi da vodi računa koji će se događaji organizovati na ostrvu“, poručili su iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije, navodi Slobodna Dalmacija.
© Sputnik / Lola ĐorđevićJelena Karleuša
Jelena Karleuša - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Jelena Karleuša
Ovim povodom oglasila se i Jelena Karleuša.
„Domovinski pokret očigledno nema pojma ni kada je reč o muzici ni kada je reč o tome šta pripada našem podneblju. Ako im je tehno muzika ok, gde se mladi drogiraju do jutra, ne vidim problem koji imaju sa pop muzikom koju ja izvodim. Ja se bolje uklapam u evropske standarde koje pominju, tako da se ostave lupetanja o nečemu o čemu nemaju pojma. Ako im je problem što dolazim iz Srbije, neka zamisle da dolazim sa Marsa i sve će biti ok! Mene hrvatska publika obožava, a ovih lažnih stručnjaka i moralista uvek je bilo i biće. Neka dođu na moj koncert da vide pravu svetsku zvezdu“, poručila je Karleuša na društvenim mrežama.
Karleuša je navela da je razlog otkazivanja „šokantan i sramotan – zato što dolazim iz Srbije“.
„Iskreno, ovakve stvari u 21. veku. Primitivizam, šovinizam, fašizam, kretenizam, idiotizam. Pozdrav mojim fanovima u Hrvatskoj uz poruku širite ljubav, mir, toleranciju i ne dozvolite mržnji da truje zajedničku budućnost svih nas dobrih ljudi. Neka vas muzika spaja“, napisala je Karleuša.
Saša Mirković, menadžer je Ace Lukasa, za „Slobodnu Dalmaciju“ rekao je kako je nezamislivo da se Jeleni Rozgi, Petru Graši ili Severini zabrane nastupi u Srbiji.
Aca Lukas je u razgovoru za „Slobodnu Dalmaciju“ poručio da je njegov koncert bio „fenomenalan“ i da je „sve prošlo u najboljem redu“.
„Otišao sam da pevam bez straha. Poštujem svakoga ko ima drugačije stavove, pa tako i braniteljska udruženja. Imam puno poštovanje za sva braniteljska udruženja u Hrvatskoj, nemam nikakav animozitet prema njima. Da li mislim isto kao oni? Nije na meni da dajem takve izjave. Ja sam prvenstveno pevač koji širi ljubav i prijateljstvo svojom muzikom“, rekao je Lukas, koji je dodao da ga čeka nekoliko nastupa ovog leta u Hrvatskoj.
Mikrofon - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
DRUŠTVO
Vlasti grada u Hrvatskoj zabranile turbofolk i pop muziku iz Srbije na manifestaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala