- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pozvala svetsku zajednicu u zaštitu sveštenika Kijevsko-pečerske lavre

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu
Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski pozvao je međunarodnu zajednicu na sednici Saveta bezbednosti UN da stupi u zaštitu namesnika Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla, kojeg su kijevske vlasti stavile u pritvor.
„Duhovnog vođu miliona vernika, starog i bolesnog čoveka kojem je potrebna svakodnevna nega, drže u zatvoru. Apelujemo ovde na celu međunarodnu zajednicu i sve duhovne vođe da izađu u odbranu vladike Pavla“, rekao je Poljanski.
Prema njegovim rečima, obim progona od strane kijevskog režima sveštenstva UPC, koje optužuju za zločine protiv državne i javne bezbednosti, „podseća na najtragičnije totalitarne epizode ​​u svetskoj istoriji“.
„Prema izveštaju Službe bezbednosti Ukrajine, objavljenom početkom aprila 2023. godine, od 2022. godine Služba je sprovela više od 40 takozvanih ‘kompleksnih kontraobaveštajnih mera’. Samo od oktobra 2022. do maja 2023. SBU je izvršila oko sto pretresa manastira, crkava i administrativnih zgrada eparhija UPC širom Ukrajine“, objasnio je Poljanski.
On je dodao da je ulazak u zemlju zabranjen za skoro 250 sveštenika UPC – ispostavilo se da su otpadnici u rodnoj zemlji.
„Prema sveštenstvu, među kojima je 14 episkopa, pokrenut je 61 krivični postupak po optužbama za ‘veleizdaju’ i ‘izazivanje verske mržnje’, a 19 arhijereja je pod različitim izgovorima lišeno ukrajinskog državljanstva“, naglasio je on.
„U februaru 2023. godine je na predlog kijevskog režima sud osudio na sedam godina zatvora po optužbi za ‘antiukrajinske aktivnosti’ sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve, kojeg su kijevske snage bezbednosti zarobile na teritoriji koja je privremeno pod kontrolom Krasnolimanskog okruga DNR. Osuđeno je ukupno sedam sveštenika“, zaključio je Poljanski.
Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala