- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Predsednik Bugarske protiv ideje da se promeni datum nacionalnog praznika zbog "ruskog elementa"

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev kritikovao je predlog poslanika da se nacionalni praznik Dan oslobođenja od osmanske vladavine ne slavi više 3. marta već 24. maja na Dan Ćirila i Metodija, pri čemu se kao jedno od obrazloženja za takvu inicijativu moglo čuti da taj datum unosi "ruski element" u bugarski nacionalni identitet.

"Očigledno, kada neko nema delotvorna rešenja za sadašnjost i budućnost onda počinje rat protiv prošlosti. Pokušaj da se iz nacionalnog kalendara izbriše 3. mart to je napad na istoriju, ideale predstavnika bugarskog preporoda (vreme nacionalno-oslobodilačkog pokreta protiv Osmanskog carstva), na sećanje hiljade onih koji su pali za našu slobodu - naših i stranih vojnika. Kategorički sam protiv takvih eksperimenata", rekao je Radev.

Podsetimo, prošle nedelje taj predlog je iznela koalicija "Nastavljamo promene-Demokratska Bugarska".
Incijativa je naišla i na odobravanje i na osudu drugih stranaka i javnosti.
Analitičar Georgi Lozanov je naveo da 3. mart nije datum koji ujedinjuje naciju i unosi "ruski element" u bugarski nacionalni identitet.
Istoričar Iskra Baeva je, nasuprot tome, pozvala da 3. mart ostane nacionalni praznik i dodala da su bugarski dobrovoljci imali značajnu ulogu u Rusko-turskom ratu tokom kojeg je zemlja oslobođena.
Prebacivanje praznika biće znak kompleksa manje vrednosti, navela je ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala