- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrili meteorit bumerang

CC0 / Pexels/Pavel Polyakov / Meteorit na nebu
Meteorit na nebu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Naučnici su došli do fascinantnog otkrića u vezi sa tamnim crvenkasto-smeđim kamenom za koji veruju da bi mogao biti prvi meteorit bumerang.
Ako rezultati ovog istraživanja budu potvrdni, u pitanju je prvi meteorit poreklom sa Zemlje, koji se na nju vratio kao bumerang. Rani testovi pokazuju da ova stena ima sličan hemijski sastav kao vulkanske stene na Zemlji, ali takođe sadrži elemente izmenjene kosmičkim zracima u svemiru.
Stena nazvana „Severozapadna Afrika 13188“ (NWA 13188), pronađena je u pustinji Sahara u Maroku, a zovu je meteoritom bumerangom jer se veruje da je jednom otišla, a zatim se vratila na planetu Zemlju.
„Mislim da nema sumnje da je ovo meteorit“, rekao je Frank Brenker, geolog sa Gete univerziteta u Frankfurtu u Nemačkoj, koji nije bio uključen u novu studiju. "Samo je pitanje rasprave da li je zaista sa Zemlje", dodao je naučnik.
Rani testovi sprovedeni na meteoritu pokazuju da ima hemijski sastav sličan vulkanskim stenama pronađenim na Zemlji. Međutim, neki od njegovih elemenata su izmenjeni u lakše forme, što se može pojaviti samo kada je predmet izložen kosmičkim zracima u svemiru.
Ovi izmenjeni elementi pružaju dokaz da je stena putovala izvan Zemljine atmosfere.
Koncentracija ovih lakših elemenata, poznatih kao izotopi, je previsoka da bi se mogla objasniti procesima koji se dešavaju na Zemlji, smatra Žerom Gatačeki, geofizičar koji vodi istraživanje NWA 13188. Istraživači pretpostavljaju da je stena prvobitno lansirana u svemir udarom asteroida pre oko 10.000 godina.
Iako vulkanske erupcije takođe mogu da potisnu stene na velike nadmorske visine, geolozi veruju da je malo verovatno da ovo može objasniti ove nalaze, jer čak i najveće vulkanske erupcije ne stignu do Zemljine atmosfere.
Kada bi se našao u svemiru, meteorit bi bio izložen galaktičkim kosmičkim zracima, visokoenergetskim česticama koje potiču od eksplodirajućih zvezda. Ovi kosmički zraci bombarduju meteorite i ostavljaju iza sebe izotopske otiske.
U slučaju NWA 13188, nivoi ovih elemenata su viši nego u bilo kojoj steni sa naše planete, ali niži nego u drugim meteoritima, što sugeriše da je stena provela neko vreme u orbiti oko Zemlje pre nego što je ponovo ušla u atmosferu.
Još jedan trag koji ukazuje na putovanje stene u svemir je sjajna otopljena površina poznata kao fuziona kora, koja se formira kada meteoriti prolaze kroz Zemljinu atmosferu. NWA 13188 poseduje ovu karakterističnu osobinu.
Meteorit težak 1,4 funte (635 grama) kupio je 2018. godine Albert Žambon, penzionisani francuski profesor, na izložbi minerala i dragulja u Francuskoj. On ga je kupio zbog njegove jedinstvenosti i još nije svestan njegove prave vrednosti.
Stena verovatno potiče od nomadskih beduinskih plemena koja sakupljaju neobično kamenje u Sahari, što otežava određivanje tačnog mesta gde je NWA 13188 pao nakon što se vratio na Zemlju.
Potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdilo poreklo stene i njeno putovanje u svemir. Ako bude verifikovan, ovaj meteorit bumerang će pružiti uvid u složenu dinamiku objekata koji se kreću između Zemlje i svemira.
Nalazi studije predstavljeni su na nedavno održanoj konferenciji Goldšmit 2023, ali još uvek nisu objavljeni u časopisu sa recenzijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala