- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Niger: Pucnjava ispred predsedničke palate, vojska nije podržala pobunu vojnika garde

© AFP 2023 / BOUREIMA HAMANigerski vojnici
Nigerski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Intenzivna pucnjava čuje se u blizini predsedničke palate u prestonici Nigera, Nijameju, gde pobunjeni pripadnici predsedničke garde drže predsednika države Muhameda Bazuma, javlja agencija AFP.
Kako se navodi, vojnici predsedničke garde otvorili su vatru na demonstrante koji zahtevaju hitno oslobađanje Bazuma. Za sada nema izveštaja o žrtvama.
Kancelarija predsednika Nigera Mohameda Bazuma saopštila je ranije da su pripadnici predsedničke garde krenuli u akciju protiv republike i da je vojska spremna da ih napadne, „ako se ne opamete“.
Posle informacija da pripadnici predsedničke garde drže Bazuma u predsedničkoj palati u prestonici Nijameju, koju su jutros blokirali, predsedništvo je navelo da su oni „bezuspešno pokušali da pridobiju podršku drugih bezbednosnih snaga“.
„U sredu ujutro, pojedini elementi predsedničke garde pokrenuli su pobunu u uzaludnom pokušaju da pridobiju podršku Nacionalnih oružanih snaga i Nacionalne garde“, navodi se u saopštenju kancelarije na Tviteru.
U saopštenju se ističe da su Bazum i njegova porodica dobro.
Kako su ranije preneli mediji, pristup ministarstvima pored palate takođe je blokiran, a osoblje unutar predsedničke palate nije moglo da uđe u svoje kancelaije.
List „Žan Afrik“ piše da predsedničku gardu predvodi general Omar Čiani, koji je služio pod bivšim predsednikom Nigera Mahamaduom Isufuom.
Bazum je ostavio Čianija na funkciji nakon što je došao na vlast.
Mediji su preneli da je predsednik poslednjih dana razmišljao da generala pošalje u penziju.
Bola Tinubu, predsednik susedne Nigerije i novi predsedavajući Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država, nazvao je situaciju u Nigeru „neprijatnim razvojem događaja“ i rekao da je već u „bliskim konsultacijama“ sa drugim liderima u regionu o situaciji.
„Rukovodstvo EKOVAS-a neće prihvatiti bilo kakvu akciju koja ometa nesmetano funkcionisanje legitimne vlasti u Nigeru ili bilo kom delu zapadne Afrike. Učinićemo sve što je u našoj moći da obezbedimo da demokratija bude čvrsto usađena, negovana, dobro ukorenjena i da napreduje u našem regionu“, naveo je on u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala