- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čeka se „Vatikanska banka“: Oštar nastup tužioca na jednom od najvećih suđenja u istoriji Vatikana

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROAnđelo Bećiju
Anđelo Bećiju - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
Pratite nas
Vatikanski tužilac tražio je danas na suđenju nekada moćnom kardinalu Anđelu Bećiju (75), optuženom za korupciju, da bude proglašen krivim i osuđen na kaznu od sedam godina i tri meseca zatvora.
Odluka suda očekuje se krajem godine, nakon letnje pauze i dodatnih ročišta koja uključuju oštećene strane, među kojima je i „Vatikanska banka“.
Radi se o jednom od najvećih suđenja u istoriji Vatikana. Bećiju, svojevremeno zamenik državnog sekretara, prvi je kardinal kojem se sudi u tom gradu-državi.
Kardinalu i još devet optuženih sudi se u investicionom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Čelzi, a za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina miliona evra.
Tužilac Alesandro Didi je na suđenju započetom pre dve godine pokušao da dokaže da su kardinal i optuženi krivi za zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru, proneveru i korupciju.
Gubitaški posao s nekretninama u Londonu odrađen je, između ostalog, i sredstvima Državnog sekretarijata Svete Stolice.
Svi optuženi negiraju bilo kakvu krivicu, prenosi „Jutarnji list“.
Bećiju je pre zahteva tužioca rekao da je „povređen“ načinom na koji ga je Didi ocrnio kao zlokobnu osobu.
„Uvek sam radio na dobrobit Crkve i njoj sam posvetio ceo svoj život. Nevin sam i nikada nisam ukrao ni centa niti obogatio sebe ili članove moje porodice“, rekao je Bećiju.
Nakon što je otpušten iz Državnog sekretarijata, Bećiju je lišen „prava koja mu pripadaju kao kardinalu“ pa posle smrti pape Franje ili njegove ostavke neće imati pravo da uđe u tajnu konklavu za izbor sledećeg poglavara Rimokatoličke crkve.
Među optuženima su ostali zaposleni u Vatikanu i spoljni saradnici koje Vatikan optužuje za iznudu.
Vatikanske i italijanske vlasti od jula 2019. godine istražuju spornu kupovinu u Londonu a istraga je proširena na Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, ostrvo Džerzi, Luksemburg, Sloveniju i Švajcarsku.
Bećiju je optužen za veliku finansijsku štetu nastalu špekulativnom kupovinom bivše Harodsove zgrade u londonskom Kensingtonu u Sloaneovoj aveniji 60.
Dok je Bećiju, koji tada nije bio kardinal, bio zamenik državnog sekretara i nadležan za finansijske operacije Državnog sekretarijata, Vatikan je tu zgradu kupio 2014. kao „odličnu investiciju“ za 300 miliona funti.
Krajem juna uspeo je da je otkupi, obelodanio je za 186 miliona funti, a na samoj transakciji izgubio je 114 miliona funti ( u evrima 132,24 miliona), pritom ne računajući provizije posrednicima pri kupovini i prodaji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala