- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici na samohodnom artiljerijskom oruđu 2S9 nona u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Rogov: Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden jak vazdušni napad

Pratite nas
U toku je 517. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska nastavlja da odbija sve napade ukrajinskih snaga duž cele linije fronta. Protivnik trpi velike gubitke. Eksplozije su odjeknule u Žitomirskoj oblasti i Kijevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:21 25.07.2023
U zonu SVO stigao je novi kontingent ruskih boraca. Oni su poleteli sa aerodroma u Groznom, a prema rečima čečenskog lidera Ramzana Kadirova među borcima nisu samo Čečeni nego i dobrovoljci iz drugih delova Rusije.
19:11 25.07.2023
Sjedinjene Američke Države izdvojiće novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vredan 400 miliona dolara koji će, između ostalog, uključivati municiju za sisteme naoružanja „NASAMS“ i „hajmars“, navodi se u saopštenju Pentagona.
Kako se navodi, novi paket pomoći će uključivati rakete za sisteme PVO „patriot“, protivvazdušne raketne sisteme „NASAMS“ i „hajmars“, prenosive PVO sisteme „stinger“, kao i artiljerijsku municiju različitog kalibra.
SAD u okviru nove tranše vojne pomoći takođe nameravaju da Kijevu predaju 32 oklopna transportera „strajker“, dronove „hornet“, nevođene avionske rakete „hidra 70“, protivtenkovske sisteme „džavelin“, uređaje za noćno osmatranje, rezervne delove, termovizore i patrone za streljačko oružje.
17:25 25.07.2023
Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden je jak vazdušni napad, izjavio je za Sputnjik šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Naše Vazdušno-kosmičke snage zadale su ogroman udarac rezervama boraca Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju. Navođene bombe FAB-250M62 sa modulima za planiranje i korekciju pogodile su hangar sa tehnikom i municijom između Novoandrejevke i Nesterjanke, sedam kilometara od Orehova“, napisao je Rogov na svom Telegramu.
16:55 25.07.2023
Komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandar Sirski posetio je položaje Oružanih snaga kod Artjomovska (Bahmuta) i Krasnog Limana.
„Zbog složene i protivrečne situacije na bahmutskom (artjomovskom) i limanskom (krasnolimanskom) pravcu, morali smo da korigujemo naše planove“, napisao je Sirski na svom Telegramu.
Podsetimo, lider DNR Denis Pušilin je 19. jula saopštio da se u artjomovskom pravcu situacija stabilizovala.
Najaktivniji je krasnolimanski pravac, gde je uništen veliki broj žive sile protivnika i osvojen niz položaja, dodao je on.
Sirski je 18. jula u intervjuu za Bi-Bi-Si izjavio da ukrajinska vojska nije u stanju da postigne brze rezultate u kontraofanzivi, rekavši da je to praktično nemoguće.
16:54 25.07.2023
U Njujorku će sutra biti održana sednica SB UN povodom izlaska Rusije iz prehrambenog sporazuma, izjavila je ambasador Velike Britanije u svetskoj organizaciji Barbara Vudvord.
S tim u vezi, šef Forin ofisa Džejms Kleverli je rekao da će Britanija izneti stav da bi Rusija mogla da bude pretnja civilnim brodovima u Crnom moru s ciljem da spreči izvoz hrane iz Ukrajine.
"Ujedinjeno Kraljevstvo polazi od toga da Rusija može da proširi akcije sprečavanja izvoza hrane iz Ukrajine tako što će ciljati civilne brodove u Crnom moru. Obratićemo pažnju na to uznemirujuće ponašanje u Savetu bezbednosti UN", naveo je on i ponovo pozvao Moskvu da počne ponovo da primenjuje prehrambeni sporazum.
16:42 25.07.2023
U Španiji je obuku prošlo oko 1.900 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.
V.d. ministra odbrane Margarita Robles posetila je vojnike Oružanih snaga Ukrajine koji se nalaze na obuci u Pešadijskoj akademiji Toledo.
Ona je navela da se radi o trenutno fundamentalnoj obuci, jer su „gubici u Ukrajine veoma veliki zbog kontraofanzive“.
U saopštenju se dodaje da je u utorak u Ukrajinu stigla vojna bolnica koju je poslala Španija.
16:42 25.07.2023
Nemačka vojska je krajnje nezadovoljna načinom na koji Oružane snage Ukrajine vode borbena dejstva, navodi se u tajnom dokumentu Bundesvera u koji je "Bild" imao uvid.
U izveštaju se navodi da su neke jedinice do te mere iscepkane da, iako preduzimaju određene aktivnosti, one nisu u stanju da i realizuju to što se od njih očekuje.
Zbog toga ne mogu da ostvare vatrenu premoć što je neophodno bez obzira na broj vojnika koji su obučavani na Zapadu i tehnike koju dobijaju.
Pominje se i tzv. ukrajinska borbena doktrina prema kojoj se mladi borci, obučeni na Zapadu, slušaju naređenja svojih komandanata koji ne mogu da funkcionišu onako kako to propisuje NATO. Na taj način se obuka koju su prošli praktično anulira, navodi nemački list.
16:28 25.07.2023
U dve oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost - Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj.
16:24 25.07.2023
Garaža sa trolejbusima u Donjecku od jutros je na udaru ukrajinskih snaga. Uništeno je 12 vozila.
16:22 25.07.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su pod veštom komandom potpukovnika Bujlova oslobodile selo Sergejevku;
U oblasti Staromajorskog u DNR ruske snage odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine;
U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije ubile su do 60 ukrajinskih vojnika i uništile samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ ukrajinskih snaga;
U Zaporoškoj oblasti snage PVO oborile su ukrajinski vojni helikopter Mi-24; Ruske snage uništile su privremenu bazu stranih plaćenika u Čerkaskoj oblasti;
Ruske snage su u donjeckom pravcu uspešno odbile osam napada Oružanih snaga Ukrajine, gubici ukrajinske vojske iznosili su preko 280 boraca;
U Zaporoškoj oblasti ruske snage uništile su skladišta municije i goriva dve ukrajinske brigade;
Ruska PVO presrela je tokom proteklog dana 10 raketa „hajmars“ i 22 ukrajinska drona;
Oružane snage Ukrajine izgubile su do 140 vojnika i tenk u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;
Ruske snage odbile su četiri napada ukrajinskih trupa u krasnolimanskom pravcu, ubile do 190 vojnika i sprečile dejstva diverzantsko-izviđačke grupe;
U Žitomirskoj oblasti ruske snage uništile su skladišta municije i naoružanja dopremljenih u Ukrajinu iz zapadnih zemalja;
Ruske snage u DNR pogodile su četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane i uništile skladište municije bataljona Nacionalne garde Ukrajine.
11:40 25.07.2023
Oružane snage Rusije uništile su oko 30 odsto zapadnog naoružanja i opreme koju su Oružane snage Ukrajine dobile uoči početka ofanzive, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.
Kako je istakao, sada je intenzitet isporuka smanjen, ali nije prestao.
„Prerano je reći da se tome već može stati na kraj", istakao je on.
Pušilin je televiziji "Rusija 24" rekao da „beskrajni talasi mobilizacije“ u Ukrajini već „prelaze sve granice“.
„Ipak, neprijatelj i dalje ima rezerve, i pored toga što se demotivisani, nespremni bacaju na liniju fronta. Ipak, za sada, imaju priliku da bar izvrše napade, doduše neuspešne", dodao je on.
08:06 25.07.2023
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da će Kijev nastaviti napade na Krimski most, uprkos činjenici da se on ne koristi za snabdevanje ruskih snaga.

"To je normalna taktika: uništiti logističke linije neprijatelja kako biste ga lišili mogućnosti da dobija više municija, goriva, hrane i tako dalje. Zato ćemo koristiti ovu taktiku", rekao je Reznikov za Si-En-En.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući reči ministra odbrane Ukrajine Alekseja Reznikova, izjavila je da će zapadne zemlje „plaćati“ ovakve operacije Ukrajine.
„A SAD, Britanija, zajedno sa EU, to plaća“, napisala je diplomata na svom Telegram kanalu.
07:19 25.07.2023
Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara predviđa isporuke 32 oklopna transportera Strajker, javlja AP, pozivajući se na izvore.
Vašington će Kijevu poslati i granate za haubice, rakete Hidra-70, izviđačke bespilotne letelice Hornet, municiju za protivvazdušne raketne sisteme kratkog i srednjeg dometa Nasams, za višecevne raketne bacače Hajmars i PVO sisteme Patriot. Pored toga, SAD će poslati Ukrajini oko 28 miliona metaka.
Ranije je Rojters javio da bi američke vlasti mogle da objave novi paket vojne pomoći vredan 400 miliona dolara 25. jula.
07:13 25.07.2023
Eksplozije su odjeknule u Žitomirskoj oblasti Ukrajine, piše ukrajinski list "Zerkalo nedelje".
Vazdušna opasnost je bila objavljena i u Kijevu, kao i u nizu drugih regiona. Mediji javljaju da su eksplozije odjeknule i u blizini Kijeva.
U Kijevskoj oblasti su dejstvovale snage PVO, rekao je načelnik vojne uprave general-pukovnik Sergej Popko.
07:05 25.07.2023
Ruska vojska je odbila deset pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da povrate ranije izgubljene položaje u pravcu Krasnog Limana, rekao je portparol grupe "Centar" Aleksandar Savčuk.
Gubici ukrajinske vojske iznosili su više od 100 ljudi, dok se 14 vojnika predalo. Tokom borbi uništena su četiri pešadijska vozila, tri oklopna vozila i jedan kamionet.
Portparol grupe "Istok" Oleg Čehov rekao je da je ruski redov u bici kod Vremevskog vistupa lično otkrio i ubio više od deset ukrajinskih vojnika. Zahvaljujući tome, osujećen je napad Oružanih snaga Ukrajine, ruska vojska je zadržala svoje položaje. Samohodna artiljerijska jedinica Gvozdika i posada minobacača u području Rovnopolja uništeni su u južnodonjeckom pravcu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala