- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Karabahu narušen režim prekida vatre

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGrad Berdzor u Lačinskom regionu Nagorno Karabaha
Grad Berdzor u Lačinskom regionu Nagorno Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Pratite nas
Kršenje režima prekida vatre zabeleženo je u zoni odgovornosti ruskih mirovnih snaga Lačinskom koridoru u Nagorno-Karabahu, nije bilo žrtava, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, komanda ruskog mirovnog kontingenta zajedno sa azerbejdžanskom i jermenskom stranom pokrenula je istragu.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Krajem septembra 2020. u Nagorno-Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignut 10. novembra 2020.
Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
Avgusta prošle godine ponovo je došlo do eskalacije napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
SVET
Pašinjan: Jerevan spreman da prizna Karabah kao deo Azerbejdžana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala