- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska u pravu – bezobrazluk ne prolazi: Otvara li se nova stranica u BiH

CC0 / / Bosna i Hercegovina - ilustracija
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Pratite nas
Sastanak političkih lidera iz Republike Srpske i Federacije BiH pozitivan je korak ka rešavanju krize u BiH. Kao tačan se ispostavio stav političkog rukovodstva Republike Srpske da samo međusobni razgovori i dogovori mogu doneti dobro BiH.
Ovako Sanja Vulić, poslanica Stranke nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ocenjuje dogovor političkih lidera iz dva entiteta koji čine BiH.

Bahatost ne prolazi, Srpska uvek za dogovor

Predstavnici takozvane „Trojke“, koju čine SDP, Naša stranka i Narod i pravda, videvši da bezobrazluk i bahatost više ne prolaze, verovatno su usmereni od strane međunarodne zajednice da prihvate predlog iz Republike Srpske – dijalog i razgovor, kaže Sanja Vulić.
„Ono što je važno jeste da ćemo svi zajedno, kroz radne grupe, doraditi predloge zakona koji imaju mnogo manjkavosti. Ali mi, Srbi, Hrvati i Bošnjaci za jednim stolom, a ne da nam to sugeriše (šef delegacije EU u BiH, Johan) Satler ili neko drugi sa strane. Ipak mi živimo ovde. Predstavnici međunarodne zajednice su kao godišnja doba, dođu i prođu, a mi ostajemo da živimo sa svim svojim vrlinama i manama. I zato je važno da se dogovaramo i donosimo bitne i važne i produktivne i provodljive zakone, a ne da donosimo zakon samo zato što je neko rekao da taj zakon treba doneti“, ističe Vulićeva.
Da se kriza nastavila i da su bošnjački političari nastavili da se ponašaju kao što su se ponašali, oni bi bili na gubitku i toga su postali svesni. Iako je SNSD imao više ponuda iz bošnjačkog političkog miljea da formira novu vlast na nivou BiH, ova stranka ostala je pri stavu da treba dati šansu Trojci. Zato su i bili opredeljeni da sačekaju ključni dogovor koji se u ponedeljak i desio, dodaje ona.
Očekivanja Vulićeve su da prvo bude izabran ministar finansija iz redova srpskog naroda, jer je to ustavna i zakonska obaveza.

Ustavni sud ostao otvoreno pitanje

Da se radi o prvom koraku ka otopljavanju političkih odnosa u BiH smatra i politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara. Već dugo ti su odnosi zamrznuti, kaže on. Međutim, oko najvažnije stvari još nije postignut dogovor. Nije usaglašen zakon o Ustavnom sudu BiH.
„To Trojka nije prihvatila i očigledno je da je Srbima u prvom planu bilo da se postavi ministar finansija, što Bošnjaci od prvog dana opstruiraju. Čini se da su u ovom dogovoru Bošnjaci ipak bolje prošli i da su ostvarili svoje ciljeve – da EU i njihovi mentori iz stranih ambasada vide da su kooperativni, da žele napredak u BiH, dok je Republika Srpska ostala bez rešenja ključnih zahteva koje postavila Narodna skupština Republike Srpske“, smatra on.
Pitanje ustavnog suda BiH može se rešiti i u radnim grupama čije je formiranje najavljeno, međutim, jedan od lidera Trojke, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković jasno je rekao da Bošnjaci ni po koju cenu neće pristati da strane sudije napuste Ustavni sud.
Ustavni sud je, prema Kozomarinim rečima, glavni faktor destabilizacije BiH i Bošnjaci će se teško rešiti da prihvate odlazak stranih sudija jer im njihovo ostanak daje mogućnost da donose odluke protiv Republike Srpske.
Prema rečima Sanje Vulić, od svih političara u BiH može se čuti da su nezadovoljni stanjem u pravosuđu, a Ustavni sud sigurno će biti tema radnih grupa.
„Cilj svih nas je da se konačno rešimo stranih sudija jer oni su remetilački faktor koji ništa dobro ne donosi BiH. Verujem da su i kolege Bošnjaci i Hrvati svesni da u BiH neće biti napretka dok nam u Ustavnom sudu sede strane sudije i verujem da ćemo se dogovoriti i pronaći rešenje kako da ih se rešimo“, kaže ona.
Ukoliko Bošnjaci budu uspeli da se odupru uticaju stranih ambasada, prvenstveno američke, pozitivan iskorak će biti moguć, zaključuje ona.
Sastanku koji je održan u ponedeljak prisustvovali su lider i potpredsednica SNSD Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsednik HDZ Dragan Čović i njegova zamenica Borjana Krišto, predsednik SDP BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora te stranke Saša Magazinović, kao i lideri Naše stranke i Naroda i pravde Edin Forto i Elmedin Konaković.
Na sastanku je dogovoreno da se popuni Savet ministara BiH, tako što će biti izabran ministar iz redova srpskog naroda, kao i da budu usvojeni zakoni o ombudsmanu, zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu i Zakon o slobodnom pristupu informacijama.
Milorad Dodik je naveo da će biti formirane i radne grupe čiji će zadatak biti da predlože nova zakonska rešenja iz svih segmenata pravosuđa, dok je zamenica predsednika HDZ Borjana Krišto naglasila da je usaglašen veliki set evropskih zakona koji će se 22. avgusta naći na sednici Predstavničkog doma PS BiH.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
REGION
Dodik: Biće popunjen Savet ministara, na sastanku u Sarajevu dogovoren set zakona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala