Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Đukić Dejanović: Učinićemo sve da se tragedija nikada ne ponovi

© Sputnik / Aleksandar MilačićSlavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Pratite nas
Ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je sa osećajem odgovornosti prihvatila predlog da bude ministar, svesna da sve što bude činila iziskuje kompletnu saradnju institucija i pojedinaca da se tragedija koja je bila u OŠ “Vladislav Ribnikar” više nikada ne ponovi.
Ona je podsetila da je Vlada Srbije počela sa formiranjem timova i pripremama da nova školska godina počne sa sećanjem na tu tragediju, ali uz obavezu da se nikada ne ponovi.
Đukić Dejanović je rekla da kada su u pitanju prosvetni radnici, njima se mora vratiti dostojanstvo i ugled, a njihov materijalni položaj mora biti bolji, prenosi Tanjug.
Takođe, istakla je da se glas dece mora čuti i da se aktivnosti usmere na borbu protiv vršnjačkog nasilja, ukazujući da je u tom smislu neophodna prevencija nasilja u školama.
Kako je dodala, ona obuhvata direktan kontakt pedagoga, psihologa i onih stručnjaka i identifikovanje one dece kojima je neophodna podrška.
“Već su formirani timovi i mislim da će prvi koraci biti oni koji garantuju bolju i sigurniju budućnost dece”, poručila je Đukić Dejanović.
Ona je rekla i da očekuje i povećanje broja pedagoga i psihologa u školama i stručnih saradnika u narednom periodu.
Kaže da nastavni kadar u sistemu obrazovanja i zaposleni moraju biti cilj broj jedan, dodajući da će se baviti upravo materijalnim položajem i vraćanjem dostojanstva, te najavila da će ubrzo na dnevnom redu biti izmene o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
“Mislim da je jako važno da nastavimo jedinstveni informacioni sistem kroz digitalizaciju, jer se praktično danas školstvo smatra nedovoljno pismenim ukoliko taj segment nije dovoljno razvijen. Mislim da dualno obrazovanje sa više prakse mora da bude takođe jedan od naših budućih zadataka”, rekla je Slavica Đukić Dejanović.
Dodala je da će jedan od budućih zadataka biti reforme u visokom obrazovanju kroz izmene Zakona o visokom obrazovanju, a napomenula da je na javnoj raspravi već bio Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju i udžbenicima.
Podsetimo, Skupština Srbije izabrala je danas većinom glasova narodnih poslanika Slavicu Đukić Dejanović za ministra prosvete. Od 194 poslanika, za njen izbor glasalo je 149 poslanika, 40 ih je bilo protiv, a uzdržanih pet. Ona je posle glasanja položila zakletvu pred poslanicima.
Slavica Đukić Dejanović je rođena 1951.godine u Rači Kragujevačkoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, a Medicinski fakultet, magistarske i doktorske studije, kao i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
U sedam mandata bila je poslanik u Skupštini Srbije, Saveznom parlamentu SR Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.
Obavljala je funkciju predsednika Skupštine Srbije od 2008. do 2012. godine, a od 2012. do 2014. godine bila je ministar zdravlja Srbije.
Obavljala je funkciju direktora Kliničko bolničkog centra u Kragujevcu od 1993. do 2000. godine, a od 2014. do 2016. bila je direktor Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević.
Bila je i ministar bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.
Vršilac dužnosti ministra prosvete do izbora Slavice Đukić Dejanović je bio Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, koji je tu funkciju preuzeo pošto je ministar Branko Ružić podneo ostavku 7. maja nakon masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala