- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandal na Cetinju: Severina plesala uz Njegoševe stihove /video, foto/

© Sputnik / Boban NovovićSeverina na performansu na Cetinju
Severina na performansu na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Pratite nas
Hrvatska pop pjevačica Severina Vučković svojim plesom večeras je, u dvorištu Biljarde na Cetinju, plesala uz Njegoševe stihove “Noć skuplja vijeka”, koje je izgovarao glumac Slobodan Marunović, što je po mnogima u Crnoj Gori, skandal nad skandalima i najjači napad na djelo najvećeg srpskog pjesnika.
Autorski projekat crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića tokom kojeg je predstavljena grafička mapa ”Oreol mikrokozma” i performans ”Noć skuplja vijeka” održan je večeras na Cetinju.
Događaj je organizovan povodom 210 godina od Njegoševog rođenja, a kako je prije neki dan na presu saopštila koordinatorka projekta Isidora Kovačević, Dimitrije Popović poklonio je Narodnom muzeju Crne Gore umjetničku zbirku od 10 radova.
Profesor Savo Marković, rektora Univerziteta Mediteran je kazao je za Sputnjik da je Severinin nastup tim povodom u dvorištu Biljarde, skandalozan i skaredan.
© Sputnik / Boban NovovićSeverina na performansu na Cetinju
Severina na performansu na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Severina na performansu na Cetinju
“To je najveća uvreda Njegoša od kada su počeli da jurišaju na njega, proglašavajući ga za genocidnog pjesnika, da je mrzitelj ovog ili onog naroda, što naravno ne stoji. Njegovo djelo ima univerzalne vrijednosti koje nadmašuju granice Crne Gore, Njegošu je vasiona pretijesna. Takvo tumačenja Njegoša dovelo je do ovakvih performansa, koji predstavljaju uvredu ne samo Njegoša, već i čitavog naroda u Crnoj Gori. Dovoditi Njegoša na nivo subkulture je više nego skandalozno”, kazao je Marković Sputnjiku.
Milutin Mićović, književnik, njegošolog, oštro je reagovao na vijest da će se večeras, u dvorištu Biljarde na Cetinju, održati autorski projekat crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića, povodom 210 godina Njegoševog rođenja, na kome će stihove govoriti glumac Slobodan Marunović, a nastupiće i hrvatska pjevačica Severina Vučković.
“Taj performans je i simptom novocrnogoraca i njihove idelogije, koji ne podnose ni sopstveno porijeklo, a kamoli njegoševu duhovnu uzvišenost i martirstvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u “smrtnu prašinu“, - pa onda svojski da se provesele.”, istakao je Mićović u izjavi za Sputnjik.
“Puno sam se bavio Njegošem – i na literaran i na likovni način, tako da mislim da se ovom prilikom ostvaruje jedno lijepo suglasje ambijenta, teme i motiva”, kazao je Popović na ranije održanom presu.
Događaj je organizovao Sekretarijat za kulturu Prijestonice Cetinje, i održan je u lapidarijumu Njegoševe Biljarde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala