Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština udara na ključni stub opstanka Srba na Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Teodor AnastasijevićZaustavljena izgradnja stanova za socijalno ugrožene osobe
Zaustavljena izgradnja stanova za socijalno ugrožene osobe - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
Pratite nas
Odlukom gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića zaustavljena je izgradnja stanova za socijalno ugrožene osobe, ali i zgrada osnovne škole, kao i zgrada Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Ovakvom odlukom nanet je veliki udarac kako građanima Kosovske Mitrovice tako i mladim ljudima koji na prištinskom Univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici godinama unazad ostvaruju velike rezultate u oblasti znanja i nauke.
„Na našem Univerzitetu se školuje i obrazuje više od 9.000 studenata. Oko 65 odsto studentske populacije, čine studenti koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, dok ostalih 35 odsto dolazi iz centralne Srbije, ali i iz Republike Srpske, Crne Gore i Severne Makedonije. Ovakva odluka svakako da je udar na sve mlade, a ne samo na studente. Mnogi studenti koji dođu iz drugih sredina ostanu da žive i rade u Kosovskoj Mitrovici i nakon završetka studija i tu stvaraju porodice“, kaže u razgovoru za Sputnjik Nemanja Biševac sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
On ocenjuje da ovakva odluka Atića ukazuje na želju prištinskih vlasti da se prekine svaki vid povezanosti sa Republikom Srbijim.

„Poslata je jasna poruka da sve što ima veze sa Republikom Srbijom i srpstvom mora da se uništi od strane privremenih institucija u Prištini. Pravo na obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava, a našim mladima se to uskraćuje. Na našem Univerzitetu studiraju i studenti drugih nacionalnosti, a među njima i Albanci. Jedini smo multietnički univerzitet na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Postižemo zavidne rezultate na svim poljima, kako studenti, tako i sami fakulteti koji su nosioci i saradnici mnogih velikih projekata širom Evrope“, podseća Biševac.

Dva stožera opstanka – škola i Klinički centar

On je mišljenja da ovakvi udari nisu slučajni jer se zna da je stožer opstanka Srba na ovim prostorima upravo škola i Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica.
„Kosovska Mitrovica, ali i ceo sever Kosova i Metohije žive od univerziteta. Slobodno mogu da kažem da su naš Univerzitet sa kompletnim obrazovnim sistemom i KBC Kosovska Mitrovica dva stuba opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Ali ne smemo da zaboravimo da je pored naše zgrade, stopirana i izgradnja škole, kao i izgradnja socijalnih stanova za ljude koji imaju troje i više dece. Jasna je namera vlasti u Prištini da na severu Kosova i Metohije bude što manje Srba, ali već sada možemo da kažemo da će svih 1.770 kreveta, koliko iznosi smeštajni kapacitet našeg Studentskog centra, biti popunjeni našim studentima i učenicima i u narednoj školskoj godini“, sa ponosom konstatuje Biševac.
On na kraju poručuje da ovakve odluke neće uticati na istrajnost Srba u borbi za ostankom na svojim ognjištima.
„Neće nas njihove odluke pokolebati u našoj istrajnosti i borbi za naše bolje sutra. Nastavićemo da obrazujemo naše mlade, ali i još jače i više da ulažemo u njih i da im omogućimo najbolje moguće uslove u ovim nenormalnim okolnostima koje Priština nameće“, zaključio je Biševac.
Na zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, jutros je postavljena nova zastava takozvanog Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
SRBIJA
Albanci udaraju najranjiviji sloj društva: Primitivna odluka koja ima cilj da otera Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala