- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Internet pod kontrolom američkih korporacija

Bezbednost na internetu
Bezbednost na internetu - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
Pratite nas
Američke korporacije faktički same kontrolišu internet zarad svoje globalne dominacije, za zemlje BRIKS-a i njihovih partnera važno je da zajednički krenu ka internacionalizaciji upravljanja svetskom mrežom, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
„Danas je upravljanje internetom faktički pod isključivom kontrolom američkih korporacija. Kroz takav monopol u oblasti regulisanja internet prostora, Sjedinjene Američke Države promovišu svoje neokolonijalne pretenzije na globalnu dominaciju“, rekao je Patrušev u Johanesburgu na sastanku visokih predstavnika država BRIKS-a zaduženih za bezbednost, uz učešće „Prijatelja BRIKS-a“, prenosi „Rosijska gazeta“.
„Smatramo da je važno da zajednički krenemo ka internacionalizaciji upravljanja globalnom mrežom, povećamo zastupljenost i ulogu država u razvoju u ovim procesima“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države direktno nadgledaju rad ukrajinskog Centra za informacije i psihološke operacije.
„Osim agresivne informativno-propagandne kampanje i isporuka oružja, američka komanda za specijalne operacije direktno nadgleda rad jedinica ukrajinskog Centra za informativno-psihološke operacije“, precizirao je Patrušev.
Kako je naveo, SAD će iskoristiti sve moguće resurse za podsticanje protesta u, po njihovom mišljenju, „nedemokratskim“ zemljama.
„Na takozvanom Samitu za demokratiju u martu, Amerikanci su dali zvučne izjave o važnosti suprotstavljanja autokratijama, zaštiti ljudskih prava i sprečavanja cenzure na globalnoj mreži. Istovremeno, oni sami koriste sve moguće resurse da stimulišu protestnu aktivnost u 'nedemokratskim', po njihovom mišljenju, zemljama sveta“, objasnio je on.
Patrušev je napomenuo da se zapadne zemlje ne ustručavaju da se svuda protive preuzimanju zakonskih obaveza u informacionoj sferi, licemerno izjavljujući da je postojeće međunarodno pravo dovoljno za regulisanje odnosa u digitalnom okruženju.
Američke obaveštajne agencije aktivno angažuju ukrajinske hakerske grupe u sajber-napadima na Rusiju, rekao je Patrušev.
„U takve napade američkih obaveštajnih službi aktivno su uključene ukrajinske hakerske grupe“, istakao je on.
Sajber komanda Pentagona, Agencija za nacionalnu bezbednost i Centar izvrsnosti NATO-a za sajber-odbranu u Talinu planiraju i usmeravaju informacione napade pod ukrajinskom zastavom na kritičnu informacionu infrastrukturu Rusije, naglasio je Patrušev.
Prema njegovim rečima, ključni ciljevi sajber-napada su objekti ruskog finansijskog sistema, transportne, energetske i telekomunikacione mreže, velika industrijska preduzeća i sajtovi državnih usluga.

Rusija i Kina protiv hegemonije manjine

Patrušev se na marginama samita sastao i sa ministrom spoljnih poslova Kine Vanom Jijem.
Tokom sastanka, on je primetio da Rusija i Kina aktivno praktikuju multilateralizam i zajednički se suprotstavljajući politici jednostranog delovanja i hegemonističkim dejstvima koje koriste multilateralne mehanizme u svojstvu izgovora za zaštitu interesa manjine zemalja.
Dvojica diplomata razgovarala su i o produbljivanju rusko-kineske saradnje u bilateralnim i multilateralnim formatima, kao i o postepenom širenju praktične saradnje Rusije i Kine u cilju sveobuhvatnog jačanja bezbednosti dveju zemalja.
Patrušev je dodao i da Rusija i Kina daju važan doprinos zaštiti prava i interesa zemalja u razvoju, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i svetu.
„(Rusija i Kina) se suprotstavljaju hladnoratovskom mentalitetu koji zaoštrava regionalne i međunarodne tenzije, daju važan doprinos zaštiti legitimnih prava i interesa Rusije, Kine i zemalja u razvoju, kao i održavanju mira i stabilnosti u regionu i širom sveta“, naglasio je on.
Diplomata je dodao da je Rusija spremna da ojača stratešku saradnju sa Kinom, proširi praktičnu saradnju, produbljava koordinaciju i saradnju unutar BRIKS-a i ŠOS-a, kao i da donosi veću stabilizujuću snagu u nemirni svet.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala