- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otkazano takmičenje u pečenju prasića: Da li je razlog protest vegana ili afrička kuga

© Sputnik / Radoje PantovićPrase na ražnju
Prase na ražnju - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
Pratite nas
Manifestacija „Sepra fest“ koja je po prvi put trebala da se održi u Aranđelovcu, a u okviru koje je planirano održavanje takmičenja u pečenju prasića je otkazana.
Zvaničan razlog za otkazivanje je, kako su naveli organizatori, afrička kuga svinja, koje na teritoriji Aranđelovca nema, pritom su, dodaju, svi prasići prošli veterinarske preglede.
„Sve je bilo spremno. Prijavili smo ekipu, spremili prase, ali naprasno je sve otkazano i vratili smo se odakle smo došli. Spekuliše se šta je pravi razlog, ali nama niko ništa nije rekao konkretno. Znam samo da je pečenje praseta u srpskoj tradiciji i da to bilo koji pojedinac ne može da iskoreni. Nismo mi rođeni na Havajima, pa da okrećemo kokos na ražnju“, kazao je za RINU jedan od potencijalnih učesnika neodržanog „Sepra festa“.
Inače, dok je trajala promocija „Sepra festa“, udruženje vegana je uputilo saopštenje za javnost i pismo predsedniku opštine Aranđelovac sa zahtevom da se obustavi pružanje podrške tom događaju, jer, kako su naveli, „ubijanje nedužnih životinja uz pesmu i zabavu nije događaj koji bi gradska opština trebalo da podrži“.
„Ako se naša tradicija zasniva na patnji i uskraćivanju slobode, da li možemo izgraditi društvo bez nasilja? Zabrinjavajuća je činjenica da smatrate da nešto ovako surovo može izgraditi tradiciju i publiku, ali je još gore da se u 21. veku započinje nova tradicija koja uključuje nasilje i rizična je po samu životnu sredinu. Na ovom skupu, po informacijama do kojih smo došli, biće veliki broj učesnika, a svaki tim podrazumeva mrtvo prase i aktivno ognjište. Ubistvo i upotreba radi zabave velikog broja mladunaca starosti između 6 i 12 meseci ne samo da nije etički, već je i ekološki vrlo zabrinjavajuće“, navodi se između ostalog u pismu vegana upućenom predsedniku opštine Aranđelovac.
Nakon objave u medijima da je zbog Vege zajednice otkazana ova manifestacija, ova neprofitna organizacija reagovala je na članke objavljene na brojnim portalima i uputila demant.
„Vege zajednica nije pokrenula tužbu niti prijavila Republičkoj inspekciji za veterinu ovaj događaj. Mi smo uputili otvoreno pismo kabinetu predsednika opštine i turističkoj organizaciji Aranđelovac. Kako smo dobili informacije iz Republičkog zavoda za veterinu u Šumadijskom okrugu, prvi slučaj afričke kuge zabeležen je 19. 7. 2023. godine i ova manifestacije je pre svega zabranjena iz bezbednosnih razloga po građane“, navodi se u demantu Vege zajednice, prenosi B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala