- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Veoma interesantna igra u Crnoj Gori: Rađa se nova realnost sa novim akterima /video/

© Sputnik / Boban NovovićPregovori o formiranju Vlade Crne Gore predstavnika Pokreta Evropa sad i koalicije Za budućnost Crne Gore.
Pregovori o formiranju Vlade Crne Gore predstavnika Pokreta Evropa sad i koalicije Za budućnost Crne Gore.  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
Pratite nas
Sve karte su u Spajićevim rukama, u toku je filigrantska igra, veoma interesantna za posmatranje. Nova politička realnost je da bi koalicija „Za budućnost Crne Gore“ trebalo da bude deo novog premijerovog kabineta. Mila Đukanovića su srušile zemlje Kvinte i one će odlučivati o njegovoj sudbini, kaže za Sputnjik analitičar Vojin Grubač.
Bila je potrebna radikalna promena političke scene Crne Gore, bilo je neophodno da se sve figure sa političke šahovske table zbace, jer nije bilo prihvatljivo šta su radili i kako su se ponašali.
Ovako u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ ocenu turbulentnog političkog perioda u Crnoj Gori daje analitičar Vojin Grubač.
Principe na kojima treba da počiva nova crnogorska Vlada, budući mandatar nije poslao jedino DPS, za koji naš sagovornik tvrdi da je „sistem političkog satanizma“, i Građanskom pokretu URA iako njegovom lideru Dritanu Abazoviću ipak treba odati priznanje za rušenje prethodnog režima.

Nova politička realnost — ZBCG u Vladi

Nova politička realnost je, kaže Grubač, da bi koalicija „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG) trebalo da bude deo novog premijerovog kabineta. To potkrepljuje činjenicom da partije manjinskih naroda vrše neverovatne ucene kojima ogorčavaju javnost Crne Gore i to onih 60 odsto koji su svoj glas dali Jakovu Milatoviću, jer su oni bili na drugoj strani — podržavali su Mila Đukanovića.
„Oni su poraženi na izborima i nemaju nikakvo pravo da traže previše, već samo treba da zamole građane Crne Gore za oproštaj i spuste kriterijume i želje“, rekao je Grubač.
Što se tiče učesnika manjinskih partija u Vladi, naš sagovornik predlaže da to budu predstavnici manjinskih naroda iz građanskih partija — Pokreta Evropa sad i Demokrata. Tako bi se, dodaje on, partije manjinskih naroda svele u pristojne okvire, a predstavnici manjinskih naroda dobili bi pun kapacitet da učestvuju u izvršnoj vlasti.
Koaliciji ZBCG, kaže Grubač, neće biti problem da prihvate sve ponuđene principe PES, pa i one koji se odnose na NATO i EU, s obzirom na to da su još u kampanji za predsedničke izbore naveli da bi oko spornih stvari poput sankcija Rusiji i priznavanja kosovske nezavisnosti trebalo staviti moratorijum.
„To je ispravan put, jer može da se kaže da je njihov ulazak u Vladu pitanje ‘političkog života ili smrti’. Oni više nemaju prostora ni za kakve kalkulacije i faktički sa prihvatanjem tih principa u veoma tešku poziciju stavljaju partije manjinskih naroda, jer jedna od tačaka navodi proporcionalnu zastupljenost na osnovu izbornih rezultata. To u praksi znači da se manjine bore da koalicija ZBCG ne uđe u Vladu, jer bi tako smanjili broj njihovih mesta za polovinu“, ocenio je Grubač.
Korak u pravom smeru mogao bi da bude i taj što su lideri ZBCG unapred rekli da ne žele sektor bezbednosti koji su trn u oku zapadnih ambasada. Njihovo participiranje bi, uveren je Grubač, ovoj Vladi moglo da obezbedi i pun mandat za šta su mnogi i političari i analitičari već pokazali izvesnu dozu skepse.

Čistilište — elegantno rešenje za Abazovića

Dosadašnjem premijeru Dritanu Abazoviću jedini cilj pred ove izbore je bio da obori rejting Pokretu Evropa sad, što je i učinio ali ga sada oni, kaže naš sagovornik, neće u Vladu. Spajićevu izjavu da neće da sarađuje sa Abazovićem treba shvatiti ozbiljno:
„Abazoviću je predloženo da podržava Vladu godinu dana, bez učešća u njoj ali da nakon tog perioda razmisle da li će ga prihvatiti u svoje redove. Dakle, treba da prođe čistilište, a posle godinu dana mislim da bi mogao da postane deo Spajićevog kabineta. Kakav god da bude sastav ove vlade, nakon dve godine izvesna je njena rekonstrukcija, a najviše će na to uticati ponašanje njenih činilaca. Ako u Vladu uđu ljudi koji planiraju da se bave nacionalizmom, a ne osnovnim nacionalnim interesom kao što je ekonomija, onda se njihov opstanak u izvršnoj vlasti dovodi u pitanje“, rekao je Grubač.

Spajić nosilac nade u bolju ekonomsku budućnost

Ekonomski sektor Krivokapićeve Vlade je narodu Crne Gore doneo nadu da može da živi bolje, što znači da je Spajić nosilac nade u bolju ekonomsku budućnost. Ključno je, kaže naš sagovornik, da budućeg mandatara crnogorske Vlade zanima samo ekonomija ako je to ključni nacionalni interes.
I pored medijskih spekulacija o zategnutim odnosima prva dva čoveka Pokreta Evropa sad, Grubač smatra da dvojac Milojko Spajić - Jakov Milatović ne treba porediti sa nekadašnjim patrijskim saborcima Milom Đukanovićem i Momirom Bulatovićem.
Naš sagovornik Milatovića opisuje kao najbolje rešenje za Crnu Goru, kao izbalansiranog mladog čoveka i sve dok njih dvojica ostanu zajedno to će biti najbolje za PES. Ukoliko se dogodi politički jaz između njih može da se desi da ta dva krila posebno dobiju nešto više 50 odsto i sami formiraju vladu.
„Ipak sam za to da ova partija ostane ovakva kakva jeste, da ostanu njih dvojica zajedno i da ostvare rezultat koji narod od njih očekuje“, izjavio je Grubač.
Zgrada Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
REGION
Neko u Crnoj Gori igra na rušenje pregovora o vladi i na – spasavanje Milove hobotnice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala