- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-90M proriv u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage kasetnom municijom gađale LNR

Pratite nas
U toku je 515. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Tokom noći u Odesi je odjeknula serija eksplozija. Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade ukrajinskih trupa u četiri pravca.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:36 23.07.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je ruski raketni napad na Odesu koji je, prema njegovim rečima, „oštetio crkvu Preobraženja Gospodnjeg“, izjavio je njegov portparol Stefan Dižarik.
„Generalni sekretar oštro osuđuje današnji raketni napad Rusije na Odesu, koji je doveo do civilnih žrtava i oštećenja crkve Preobraženja Gospodnjeg, koja je pod zaštitom Uneska, i drugih istorijskih zgrada u istorijskom centru Odese“, rekao je Dižarik.
Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN zabrinut je zbog pretnje koju sukob sve više predstavlja „za ukrajinsku kulturu i nasleđe“. Kako je primetio, od 24. februara 2022. Unesko je potvrdio da je u Ukrajini pričinjena šteta na 270 kulturnih objekata, uključujući 116 verskih objekata.
„Generalni sekretar takođe nastavlja da poziva na hitan prekid svih napada na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu“, dodao je Dižarik.
Podsetimo, ruska vojska izvela je napad na objekte u području Odese u kojima se spremao teroristički napad na Rusiju bespilotnim plovilima, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije. U pogođenim objektima nalazili su se strani plaćenici. Sve mete su bile pogođene, dodalo je Ministarstvo. U Ministarstvu su istakli da informacije da je visokopreciznim oružjem pogođena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg u Odesi, koje širi kijevski režim, nisu tačne.
21:56 23.07.2023
Po nalogu predsedavajućeg Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikina, ratnom dopisniku RIA Novosti Rostislavu Žuravljevu, koji je poginuo u zoni specijalne vojne operacije, biće posthumno uručen Orden za hrabrost i odvažnost.
Istražni komitet takođe je pokrenuo krivični postupak zbog ukrajinskog granatiranja Zaporoške oblasti, u kome je Žuravljov poginuo, a ranjeni su dopisnik RIA Novosti Konstantin Mihalčevski i zaposleni na portalu „Izvestija“ Roman Poljšakov i Dmitrij Šikov.
21:53 23.07.2023
Ukrajinska vojska upotrebila je kasetnu municiju strane proizvodnje prilikom napada na selu Zolotarjovka u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je za Sputnjik izvor u snagama bezbednosti LNR.
On je dodao da za sada nema informacija o žrtvama.
Prema njegovim rečima, pronađeni fragmenti municije ukazuju na to da su je Kijevu isporučili zapadni partneri.
19:28 23.07.2023
18:38 23.07.2023
Ukrajinske snage će nastupati do kraja avgusta ove godine, a onda će uslediti pauza, smatra komandant ruske grupe snaga „Centar“ general-potpukovnik Andrej Mordvičev.
„Imaće dovoljno vremena za ofanzivu do kraja avgusta, produžiće je do kraja avgusta. Zatim će biti kratka pauza. Zimi neće mnogo toga postići. A do proleća će, mislim, sve biti gotovo“, rekao je Mordvičev za televiziju „Rusija 1“.
18:07 23.07.2023
Ukrajinske oružane formacije izvele su raketni napad „hajmarsima“ na kuću gradonačelnika grada Aljoški u Hersonskoj oblasti, saopštio je portparol gubernatora Vladimir Vasiljenko.
„Raketom ‘hajmars’ koju su ispalile oružane formacije Ukrajine, uništena je kuća Georgija Žuravka u gradu Aljoški. Srećom, on nije povređen i nastavlja da vrši svoje dužnosti“, rekao je portparol.
17:48 23.07.2023
Avion F-16 poleće sa vojne baze Špangdalem u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Blinken: Kijev će dobiti lovce F-16, ali ne odmah
17:04 23.07.2023
16:32 23.07.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski objasnio zašto je odlagao kontraofanzivu
16:29 23.07.2023
Dva sela Brjanske oblasti Rusije ostala su bez struje nakon ukrajinskog granatiranja, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
„Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Poljevi Novosjolki u Suzemskom okrugu. Žrtava nije bilo“, napisao je Bogomaz na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, oštećeno je jedno gazdinstvo i prekinute su isporuke struje.
Gubernator je dodao da na licu mesta rade operativne i hitne službe.
15:31 23.07.2023
Američki list „Njujork tajms“ piše da je od početka specijalne vojne operacije poginulo na „desetine hiljada“ ukrajinskih vojnika.
„Ukrajinska pešadija se sve više fokusira na rovovske napade, ali nakon što je pretrpela na desetine hiljada žrtava od početka sukoba, njeni redove često popunjavaju manje obučeni i stariji vojnici“, navodi list.
Kako se dodaje, u nekim slučajevima stariji regruti, koji treba da nadoknade teške gubitke u redovima ukrajinske vojske, ne žele da idu u borbe.
15:12 23.07.2023
Šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov pretpostavlja da će nova faza ukrajinske ofanzive početi krajem jula i da će trajati do polovine avgusta.
„Kijevski režim nastavlja da koncentriše snage na liniji fronta, pripremajući glavne rezerve za novu fazu kontraofanzive i čišćenjem polja od mina“, dodao je on.
Rogov je istakao da bi ukrajinske snage mogle da pokušaju da otvore i drugu liniju fronta tako što će pokušati da pređu Dnjepar u području Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti u pravcu Energodara s ciljem zauzimanja Zaporoške nuklearke.
14:10 23.07.2023
13:56 23.07.2023
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski zatražio je od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da sazove sednicu Saveta Ukrajina-NATO o situaciji oko žitnog koridora.
„Obratio sam se Jensu sa predlogom da se takav savet sazove bez odlaganja“, rekao je Zelenski.
On je objasnio da je Savet potrebno sazvati "radi konsultacija o krizi".
Izvoz žita iz Ukrajine morskim putem biće glavna tema sastanka Saveta Ukrajina-NATO 26. jula, saopštila je predstavnica Severnoatlantske alijanse Oana Lungesku.
12:50 23.07.2023
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rasparčavanje Ukrajine – nedopustivo za Belorusiju
10:11 23.07.2023
Ruska vojska je izvela napad na objekte u području Odese u kojima se spremao teroristički napad na Rusiju bespilotnim plovilima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U pogođenim objektima nalazili su se strani plaćenici.
Sve mete su bile pogođene.
Još sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
◾Ruska grupa „Jug“ odbila je dva neprijateljska napada u zaporoškom pravcu, u području naselja Rabotino, Odbijen je napad i u oblasti Novomihailovka u DNR;
◾Ruske trupe likvidirale su više od 160 ukrajinskih vojnika i uništile 7 tenkova "leopard" u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;
◾Ruske trupe su pogodile tri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, LNR i DNR, kao i skladište goriva u Zaporoškoj oblasti;
◾Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 kod Veroljubovke u DNR.
◾Ruske trupe su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, likvidirano više od 130 vojnika.
◾Ruske trupe su odbile 14 napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 370 vojnika;
◾Ruske trupe su likvidirale oko 60 ukrajinskih vojnika u pravcu Hersona.
09:06 23.07.2023
Evropska komisija nastavlja da radi na sankcijama protiv izvoza dijamanata iz Rusije, prenosi RT, pozivajući se na pisani odgovor predstavnice Evropske komisije Merid MekGinis na zahtev člana Evropskog parlamenta.
„Komisija nastavlja da traži načine da se ograniči trgovina ruskim dijamantima, kako bi se smanjio prihod koji Rusija dobija od izvoza dijamanata“, naveo je MekGinis u pismu.
Prema njenim rečima, EK u tom pravcu sarađuje sa zemljama G7.
Ranije je saopšteno da EU već radi na 12. paketu sankcija Rusiji.
08:45 23.07.2023
Ukrajinske trupe su za pola sata ispalile 14 projektila, velikog kalibra na Donjeck, saopštile su vlasti DNR.
07:25 23.07.2023
U Glivicama na jugu Poljske počeo je sa radom centar za popravku i održavanje ukrajinskih tenkova „Leopard“, nemačke proizvodnje, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.
Prva dva tenka stigla su u preduzeće.
„Uslužni centar u Glivicama je počeo sa radom. Prva dva leoparda su već stigla iz Ukrajine u fabriku Bumar“, napisao je Blaščak na Tviteru.
Poljska je u martu počela da stvara hab za servisiranje ukrajinskih tenkova, nemačke proizvodnje u martu.
Pojašnjeno je da će tamo stići i tenkovi koji su već isporučeni u Kijev i oni koji su tek planirani za transfer. Nemački list "Handelsblat" je ranije objavio da Nemačka planira da se povuče iz projekta zbog velikih očekivanja poljske strane u pogledu plaćanja radova.
Kako je naveo Rojters, još nije jasno da li je otvoreni centar zajednička inicijativa sa Nemačkom.
07:10 23.07.2023
Eksplozije su odjeknule u Odesi, gde je ranije bila objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost, javili su ukrajinski mediji.
„U Odesi se čuju eksplozije“, piše agencija UNIAN na svom Telegram kanalu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala