- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novaka su pitali zašto je došao – a onda je postao šampion!

© AFP 2023 / FILIPPO MONTEFORTENovak Đoković proslavlja odbarnu titule na Mastersu u Rimu
Novak Đoković proslavlja odbarnu titule na Mastersu u Rimu  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
Pratite nas
Pre tačno 17 godina Novak Đoković, osvajač 23 Grend slem titule, po prvi put u karijeri podigao je ATP trofej u Amerfortu kada je bio 36. teniser sveta.
Mesec jul za Novaka Đokovića često je bio važan zbog Vimbldona, ali na početku karijere i zbog daleko manjeg turnira koji se održavao u Amersfortu. Te sezone prekretnica za srpskog asa bio je Rolan Garos gde je stigao do četvrtfinala, a onda predao meč Rafaelu Nadalu.
Ipak, Novak je bio rešen da nastavi sa dobrom igrom na šljaci, a onda je 23. jula 2006. godine u Amersfortu stigao i do titule koja je najavila tenisku oluju.
Srpski as redom je eliminisao Borisa Pašanskog, Tomasa Ziba, Marka Gikela, Guljerma Koriju i u finalu Nikolasa Masua. Zajedničko za sve mečeve bilo je to što srpski as nije ispustio nijedan set!
Te godine turnir u Amersfortu ostao je upamćen po neverovatnoj vrućini na koju se sa žalili svi igrači, ali ne i Novak.
„Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvek šetao kompleksom sa velikim osmehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u 'dečjem danu' na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira – dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vredno spomena“, govorio je Hans Felijus, tadašnji prvi čovek turnira.
Amersfort se ispostavio kao prekretnica Novakove karijere koja je posle prvog trofeja nastavila da ide uzlaznom putanjom. Odmah je otišao u Umag gde je stigao do finala, a do kraja sezone osvojio je i turnir u Mecu.
Čileanac Nikolas Masu koga je srpski as savladao u finalu Amersforta tada je shvatio da na tenisku scenu stupa momak koji će napisati istoriju.
„Suprotstavio mi se kao da smo potpuno ravnopravni rivali. Na meču je bio vidljiv njegov spektakularni potencijal. Pomislio sam tada da će sigurno biti među pet najboljih tenisera na ATP listi. Imao je sve, igru i pobednički mentalitet. On je veoma dobra osoba, vrlo je pristojan. Tokom finala mi je aplaudirao posle nekih osvojenih poena, a tokom ceremonije dodele pehara čestitao mi je na urađenom u dotadašnjem delu karijere. On zaslužuje sve što je postigao jer živi za tenis i veoma je organizovan i disciplinovan, ali je pre svega dobra osoba. To što sam igrao protiv njega u meču koji mu je doneo prvi trofej je veoma lepo sećanje“, rekao je pre nekoliko godina Masu.
Osvajanjem trofeja u holandskom gradu Novak se popeo na 28. poziciju ATP liste, a pola decenije kasnije srpski as je takođe jednog julskog dana po prvi put postao najbolji teniser planete.
Posle 17 godina koliko je prošlo od prvog trofeja, Novak sa punim pravom može da bude proglašen za najboljeg tenisera svih vremena. Tokom karijere u koju treba da stane još mnogo pehara osvojio je 94 titule, od čega 23 Grend slema i 38 Masters trofeja.
Pogledajte novo izdanje emisije Miljanov korner.
Novak Đoković i Goran Ivanišević - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
SPORT
Ivanišević nije preboleo Novakov poraz: „Još sam tužan zbog Vimbldona“
Dušica Popovski i Luna Vujović - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
SPORT
„Prvo na sladoled, pa ko pobedi“ – Luna i Dušica su najbolje u Evropi!
Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
SPORT
Rubljov kao furija u Švedskoj – Rus posle velike drame prošao u finale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala