- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Morski psi na kokainu: Istraživači objasnili čudno ponašanje opasnih predatora

CC0 / Pixabay / Plava ajkula
Plava ajkula - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
Pratite nas
Veoma je moguće da morski psi konzumiraju kokain bačen u vode Floride i da to utiče na njihovo ponašanje, najnovije je otkriće naučnika.
Istraživači koji istražuju utiče li bačena droga na morski život u regiji otkrili su da se neki morski psi veoma čudno ponašaju.
Krijumčari droge ostavljaju nebrojene tone kokaina u vodama oko Floride, transportovanog iz Južne i Srednje Amerike, bilo da ga ostavljaju saradnicima ili da bi izbegli hapšenje. Droga se zatim često izbacuje na obalu.
Samo prošlog meseca, američka obalska straža zaplenila je više od 6.400 kg kokaina u Karipskom moru i Atlantskom okeanu, u vrednosti od 186 miliona dolara.
Morski biolog Tom Hird i naučnik za zaštitu životne sredine sa Univerziteta Florida Trejsi Fanara proučavali su morske pse u arhipelagu kako bi utvrdili ima li kokain ikakav učinak na njih.
Istraživači navode da je tokom ronjenja u sklopu istraživanja, morski pas vrste koja inače izbegava ljude, prišao je timu i plivao na veoma čudan način.
Naučnici su takođe snimili morskog psa koji je izgledao da je pod uticajem nekog opijata i plivao je u uskim krugovima uprkos činjenici da u blizini nije bilo ničega.
Osim praćenja morskih pasa, naučnici su takođe u okviru svoje studije u vodu stavili pakete kokaina i labudove, kako bi videli što će morski psi prvo da zagrizu.
Na njihovo iznenađenje, morskim psima szu bili intresantniji paketi kokaina, labudove nisu ni primetlili nego su krenuli ka kutijama i grizli ih. Jedan morski pas je čak uzeo paket i otplivao s njim.
Biolog Hurd ipak ističe da bi mnogo različitih faktora moglo da bude odgovorno za čudno ponašanje morskih predatora, prenosi RT.
Ajkulica u akvarijumu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
REGION
U Jadranskom moru ponovo snimljen morski pas /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala