- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Moćna pesnica“: Rusija jača prisustvo u strateški važnom Arktičkom regionu

© Sputnik / Andreй SolomonovKaravan transportnih brodova na Severnom morskom putu
Karavan transportnih brodova na Severnom morskom putu - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je da će najnoviji dizel-električni ledolomac „Evpatij Kolovrat“ do kraja godine ući u sastav Tihookeanske flote Rusije. Nešto ranije, u sastav Severne flote primljen je ledolomac „Ilja Muromec“. Takvi brodovi su potrebni ruskoj mornarici za jačanje prisustva u strateški važnom Arktičkom regionu, piše RT.
„Najnoviji ruski ledolomac 'Evpatij Kolovrat', napravljen za Tihookeansku flotu, stigao je u Petropavlovsk Kamčatski nakon prelaska iz flote iz Sankt Peterburga. Uskoro će ledolomac početi pripreme za pridruživanje brodskom sastavu Tihookeanske flote, nakon čega će nastaviti da služi u zoni odgovornosti Snaga na severoistoku Rusije (operativna jedinica ruske mornarice)“, saopštila je ruska vojska.
Izgradnja dizel-električnog ledolomca „Evpatij Kolovrat“ počela je u decembru 2018. godine u brodogradilištima preduzeća „Almaz“ u Sankt Peterburgu. Brod je napravljen po modernizovanom projektu 21180M.
Deplasman broda je nešto više od 4.000 tona, dužina – 82 metra, a širina 19 metara. Druge karakteristike broda nisu saopštene. Ruska vojska je istakla da ledolomac može da savlada led debljine do 1,5 metar.
Prema pisanju medija, „Evpatij Kolovrat“ moći će da ulazi u luke Tiksi u Jakutiji i Dikson u Krasnojarskom kraju.
„Na pramcu ima heliodrom. U slučaju potrebe na ledolomcu mogu biti instalirane protivvazdušni artiljerijski sistemi“, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.
Ranije je po originalnom projektu 21180 za Ministarstvo odbrane napravljen ledolomac „Ilja Muromec“. On je 2017. godine primljen u sastav Severne flote. Osim osnovne namene da razbija led i sprovodi brodove, predviđen je za prevoz tereta i ljudi kako bi se obezbedilo raspoređivanje i održavanje udaljenih vojnih morskih baza, navodi se na sajtu Ujedinjene korporacije za brodogradnju.
Kao i „Ilja Muromec“, i „Evpatij Kolovrat“ će isporučivati teret u udaljene garnizone, sprovodiće ratne brodove u uslovima leda, prevoziće posade i izvoditi hidrografske radove.
Kapetan prvog ranga rezerve Vasilij Dandikin podseća da brodovi poput „Ilje Muromca“, i „Evpatija Kolovrata“ mogu biti korišćeni i u određenim vojnim operacijama, jer je na njima predviđeno mesto za instaliranje oružja.

Moćna pesnica

Po rečima analitičara, popunjavanje ruske Ratne mornarice novim ledolomcima omogućiće Rusiji da ojača i rašiti svoje prisustvo u strateški važnom Arktičkom regionu.
„Rusiji su, s obzirom na njen geopolitički položaj, potrebni ledolomci. Nijedna zemlja na svetu nema takvu arktičku granicu kao Rusija. Zato je neophodno da se ta granica održava i štiti“, rekao je ruski analitičar Konstantin Streljbicki za RT.
Sličnog je mišljenja i Dandilin.
„To je od vitalnog značaja. Pažnja SAD i njihovih saveznika prikovana je upravo za arktičku zonu, Severni morski put i ruski Arktik. Zato Rusija tamo treba da ima moćnu pesnicu koja se sada i formira. Za to su, između ostalog, predviđeni ledolomci tipa 'Ilja Muromec' i patrolni brodovi 'Ivan Papain'. Paralelno je u toku razvoj kopnenih jedinica i podmorničke flote“, zaključio je ekspert.
Ledolomci projekta 22220 kaver - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
RUSIJA
Upoznajte najmoćnije ruske ledolomce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala