- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Gajio kukuruze, iskopao zlatnike vredne milione /video, foto/

© AP Photo / Frank Maechler/dpaZlatnici
Zlatnici - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2023
Pratite nas
Jednom Amerikancu gajenje kukuruza isplatilo se višestruko. U polju je pronašao ostavu sa više od 800 zlatnika za koje se procenjuje da su iz doba američkog Građanskog rata i da vrede više miliona dolara.
Više od 800 zlatnika, koji datiraju iz perioda između 1840. do 1863. godine, pronađeni su u kukuruznom polju u Kentakiju. Vrednost hrpe novčića je višemilionska, a procenjuje se da su možda zakopani kao rezultat državne deklaracije o neutralnosti tokom američkog Građanskog rata.
Kuća specijalizovana za prodaju novčića, „GovMint“ objavila je snimak ovog izuzetnog otkrića. Na snimku se može čuti kako neidentifikovani muškarac iz zemlje vadi zlatnike od 1, 10 i 20 dolara.
Osim novčića u navedenim apoenima, na istom mestu pronađeno je i nekoliko izuzetno retkih zlatnih kovanica iz 1863. godine.
„Najneverovatnije otkriće u ovoj podzemnoj ostavi je oko osamnaest zlatnika iz 1863. godine od 20 dolara. Ovo je novčić koji često na aukcijama dostiže šestocifrenu cenu“, navodi se na sajtu GovMint.com.
Verodostojnost kovanica, koje su u dobrom i odličnom stanju, sertifikovana je od strane nadležnog tela „Numismatic Guaranty Company“. Nakon sertifikacije novčića, stručnjaci su naveli i da su oni možda zakopani kao rezultat deklaracije o neutralnosti Kentakija tokom Građanskog rata.
Država Kentaki, koja se graničila sa severnim saveznim državama i južnim saveznim državama, imala je neutralnu poziciju tokom američkog Građanskog rata u kojem su se mnoge porodice sukobile jedna protiv druge.
Džef Garet, trgovac retkim novčićima i stručnjak za kovanje novca u SAD, kontaktiran je povodom procene novčića pronađenih u kukuruzištu u Kentakiju.
„Iako sam uvek uzbuđen kada me neko pozove i traži savet o otkriću retkog novčića, prilika da se bavim zlatnicima iz Kentakija je jedan od vrhunaca moje karijere“, rekao je Geret.
Prema njegovim rečima, važnost ovog otkrića ne može se preceniti, jer zapanjujući broj od preko 700 zlatnih kovanica predstavlja vremensku kapsulu sa kovanim novcem iz doba Građanskog rata.
„Pronalaženje kovanice sa orlom iz 1863. godine u odličnom stanju bio bi važan numizmatički događaj. Pronalaženje niza vrhunski očuvanih primeraka je skoro neverovatno“, naglasio je Geret.
Kolekcionari sada mogu da kupe novčiće pronađene u Kentakiju. Za neke od njih cena se kreće između 995 i 1.295 dolara dok se za druge informacija o ceni dobija na upit.
Maksimalna cena po kojoj je ranije prodat zlatnik sa orlom iz 1863. godine iznosi nešto više od 381.000 dolara, piše Gardijan.
Krunski, materijalni dokaz o vezama carske Rusije i manastira Papraća - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
REGION
Veliko otkriće: Kod srpske svetinje izronio novčić najokrutnijeg ruskog cara i crkva ispod zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala