Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpski meteorolog otkriva: Prete li nam tornada i do kada će nas pogađati snažne oluje /video, foto/

© AP Photo / Charles Rex ArbogastNevreme
Nevreme - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Tornado se događao u prošlosti, a biće ga i u budućnosti, kad se za to stvore uslovi. Ko večeras ne mora da izlazi, neka sedi kod kuće, imali smo samo sinoć dva smrtna slučaja zbog udara groma, to je najveća opasnost, upozoravaju meteorolozi.
„U toku večeri i noći preko zapadnih i severnih delova ponovo će preći oblačni sistem sa kišom i grmljavinom, ali daleko manjeg intenziteta u odnosu na sinoć. Lokalno, ipak možda negde bude oluje, ali na celom tom prostoru za sada nije velika opasnost. Svakako treba biti na oprezu“, kaže za Sputnjik Đorđe Đurić, meteorolog telegraf.rs.
On dodaje da je dvanaestogodišnje dete poginulo zbog udara groma, a najmanje pet osoba je zatražilo pomoć spasilačkih službi sinoć u Novom Sadu koji je, drugi put za dva dana pogodilo jako, olujno nevreme.
To nije jedina žrtva sinoćnjeg udara superćelijske oluje, život je u požaru u Kovačici, koji je izbio nakon što je oko ponoći grom udario u drvo, izgubila i jedna starija žena.

Večeras ostanite kod kuće

Zato je savet za večeras, bez obzira na lokalnu prognozu, ostanite kod kuće. Grom jeste najveća opasnost, ali vrebaju i udari olujnog vetra;
Vetar je jednako opasan, može da polomi granu, odlomi bilbord, semafor, to može biti jako opasno. Ne samo po pešake, već i po vozače. Treba biti jako oprezan i u saobraćaju. Izbegavati ulice sa drvećem koje može da padne, ne samo preko ulice, već i samog vozila, imali smo takve slučajeve svuda tokom ove dve oluje“, podseća Đurić.
On dodaje da treba pratiti prognozu, opštu, a posebno lokalnu, neposredno pre vrema za kada je udar oluje najavljen.
„Treba redovno pratiti upozorenja, tačne lokacije, jer danima unapred možemo da znamo da će u širem regionu biti nepogoda, a sama lokacija je poznata svega par sati ranije. To je sasvim dovoljno da ljudi budu upućeni, da u tom trenutku moraju da izbegavaju kritična mesta“.
Da se sa ovim olujnim talasom ne treba šaliti, jasno je kada se pogledaju slike iz regiona, a najbolje upozorenje su dešavanja u Milanu gde je zabeležen tornado, padao je i grad veličine teniskih loptica, pa su poplavljenim ulicama plovili veliki komadi leda.

Opasnost od tornada u Srbiji

Upitan da li takva opasnost narednih dana preti i Srbiji, Đurić kaže da se tornado događao u prošlosti, a biće ga i u budućnosti, kad se za to stvore uslovi.
„Nisu retki snimci manjih tornada u Srbiji u poslednjih deset godina, bilo ih je kod Sombora, Jagodine, Pančeva. Oluje poput jučerašnje mogu da stvore manja tornada, ali ovo što nam stiže večeras i noćas, tu nema opasnosti od tako snažne oluje, u obliku tornada“, kaže ovaj meteorolog.
On dodaje da nam se čini da je sve sa ovom olujom novo, ali sve se već dešavalo, pa i tornada, jer se nalazimo u sredinama gde je leti pri formiranju tako snažnih, superćelijskih oluja, do njega može doći.
„Dakle, danas nema opasnosti od tornada, a čini nam se da ih ranije nije bilo, jer nije bilo mobilnih telefona. Takođe je sigurno da neće biti onih američkih razornih. Tamo se dogodi oko hiljadu tornada godišnje, u Evropi ih bude maksimalno stotinu i svi su manjeg intenziteta“.

Koliko će oluje trajati

Upitan koliko će trajati realna opasnost, ali i drama koju superćelijska oluja pravi u Srbiji, Đurić kaže da treba pratiti isključivo šta kažu sinoptičke karte, a ne pojedini mediji koji dižu paniku i kada nema potrebe.
„Ne treba da se diže panika na nivou, ovo se nikada nije događalo, ovo je potpuno prirodna pojava, uobičajena u ovom delu godine za naš region. Ne događa se ništa što se već nije desilo. Ima dosta preterivanja u medijima, oni konstantno plaše ljude, pa onda ima i onih koji upozorenja ne shvate ozbiljno. Dakle, večeras ostanite u zatvorenom“, podvlači meteorolog.
Dodaje da nas „vedriji dani“ očekuju u narednom periodu, već sutra stabilizacija vremenskih prilika, a početkom sledeće nedelje ponovo će biti jako toplo, do 35, u pojedinim delovima zemlje i 40 stepeni.
Sredinom sledeće sedmice, ponovo nas očekuje znatno zahlađenje, za desetak stepeni.
„Tada ponovo može biti jakih pljuskova sa grmljavinom na teritoriji Srbije. Nakon toga vreme će biti u skladu sa kalendarom, imaćemo vrednosti prosečne za jul. Tako će biti i početkom avgusta, oko 30 stepeni“.
Olujni oblaci - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
DRUŠTVO
Hitno upozorenje RHMZ - stiže nevreme u Toplički okrug, u Hrvatskoj se ponovo očekuje snažna oluja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala