- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Špic sezone u Crnoj Gori: Još ima mjesta u Budvi, krevet od 17 do 25 eura /foto/

© Sputnik / Boban NovovićPlaža u Petrovcu
Plaža u Petrovcu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Predsjednica Udruženja izdavalaca privatnog smeštaja u Crnoj Gori Branka Džoganović kaže za Sputnjik da se u Budvi još uvijek može naći krevet u privatnom smještaju i da ležaj u špicu sezone po osobi košta od 17 do 25 eura.
Ipak, naša sagovornica savjetuje svakog ko želi da posjeti metropolu turizma, ili bilo koji drugi grad na crnogorskom primorju, da rezerviše smještaj unaprijed.
„Špic sezone je počeo, ali su veoma visoke temeperature uslovile neke ranije odlaske gostiju sa mora, nema otkazivanja aranžmana, ali vioke temprature isto utiču na sam tok sezone, pa pojedini gosti zbog toga skraćuju svoj boravak na moru. U Budvi je oko 85 odsto privatnog smještaja popunjeno, prema onome što nam kazuju informacije od izdavača privatnog smještaja. Nema drastičnijih povećanja cijena. Cijenu u sobama je po osobi od 17 do 25 eura“, kaže naša sagovornica.
Kada je privatni smještaj u pitanju Džoganović očekuje da će špic sezone, već tradicoionlno, trajati do iza 20 avgusta, jer u privatnom smještaju u Budvi odsjedaju gosti iz regiona i dijaspore, to su sve ljudi koji su, zbog posla i početka školske godine, primorani da imaju odmore tokom jula i avgusta.
Naša sagovornica ističe da ima djelova u Bokotorskom zalivu gdje je smještaj privatni, oko Luštice, Porta Montenegra, u pojedinim mjestima u Kotoru i skuplji od smještaja u Budvi, ali se u principu krevet izdaje, kao u Budvi , od 17 do 25 aura. Što se tiče barske rivijere tu je krevet po osobi, u špicu sezone od 15 do 20 eura, slično je i na hercegnovskoj rivijeri...U Ulcinju se može naći jeftiniji smještaj.
© Sputnik / Boban NovovićPlaža u Šušnju
Plaža u Šušnju - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Plaža u Šušnju
Na barskoj rivijeri od početka jula boravi 20 odsto više gostiju u odnosu na prethodnu godinu. Čak 10 odsto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu.
U hotelima trenutno boravi 15 odsto više nego lani, dok u privatnom smještaju boravi 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Osim mora, turistima je interesantno i Skadarsko jezero, koje također dijelom teritorije pripada Opštini Bar. U okolini Virpazara i čitavoj Crmnici krevet se izadeje po 10 eura i sve više stranaca se odlučuje na takav odmor, jer nema gužve i buke, a nudi se aktivan odmor, vožnja kajakom, iznajmljivanje bicikla, turistički brodići voze po jezeru.
Natalija Terzić iz TO Herceg Novi ističe za Sputnjik da sezona na njihovoj rivijeri protiče onako kako su i najavili.
© Sputnik / Boban NovovićPlaža u Buljaricama
Plaža u Buljaricama - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Plaža u Buljaricama
„Veći dio kapaciteta je već bukiran do kraja sezone a prisutno je i veliko interesovanje za našu destinaciju. Prema statističkim podacima koje TOHN obrađuje svakog četvrtka, podaci od 12.07. govore da u ovom trenutku imamo više gostiju u odnosu na isti period prošle godine. U gradu trenutno boravi 23.196 turista od čega je 22.656 stranih. Za hotelski smještaj se opredjelilo 6.420 gostiju a za privatan 16.730. U auto kampovima je prijavljeno 46 gostiju“, navodi Terzićeva za Sputnjik.
Ona je istakla da je ono što će obilježiti ovo ljeto u Herceg Novom sjajna ponuda zabavnih i kulturnih programa.

„Kako Herceg Novi nosi epitet Grada festivala, pored već dobro poznatih tradicionalnih festivala poput Operose, Gitar Atr festivala, Filmskog festivala,Trga od knjige i drugih, Turistička organizacija Herceg Novi od ovog ljeta organizuje novi festival - Femili fan fest, namjenjen svojim sadržajem cijeloj porodici. Festival se odvija od 7. jula do 6. avgusta na više atraktivnih lokacija, svake večeri pod otvorenim nebom. Projekcije najljepših filmskih ostvarenja, koncerti, pozorišne predstave, maskenbali, umjetnički performansi, Femili fan parti i brojna druga iznenađenja pod zvjezdanim nebom pripremili smo za naše goste i mještane uz besplatan ulaz na sve događaj“, ističe Terzićeva za Sputnjik.

Saobraćajne gužve

Turisti koji ovih dana putuju u Crnu Goru treba da se pripreme i na saobraćajne gužve. Između Kolašina i Mataševa, do ulaska na auto put prema Ppodgorici, obnavljaju tu trasu, pa su gužve neminovne. Usko grlo je i tunel Sozina, prolazak kroz Sutomore do Bara. Već tardicionalno kroz Budvu se ne može lako proći, a saobraćajne gužve su i od Budve do Tivta. Kroz Kotor je također saobraćajna gužva i teško se nalazi parking mjesto. Gužve su i od Lepetana do Hereceg Novog.
© Sputnik / Boban NovovićPlaža u Budvi
Plaža u Budvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Plaža u Budvi

Velike vrućine pune i kapacitete na sjeveru

Turisti koji ne vole gužve, buku, a takvih je sve više, opredjeljuju se za ponudu sjevera Crne Gore. Pogotovo ovih dana kada se temoperature na jugu kreću oko 40-og podioka.
Stojan Abazović, direktor TO Žabljak ističe da vremenske prilike tokom maja i juna, kišovito vrijeme, nijesu išle na ruku turističkim radnicima, ali da je početak špic sezone zadovoljavajući.
„Na Durmitoru špic sezone kreće od 13. jula, imamo manifestacije poput Dana cvijeća, Mamorijel Danila Jaukovića i Vašar na Njegovuđi. Kod nas se prvo pune hoteli i objekti van gradskog jezgra. Na Žabljaku su stranci tradicionalno prvi gosti, i oni žele smještaje van gradskog jezgra. Podgoričani i turisti iz drugih crnogorskih gradova, pune centar grada. Ako govorimo o brojkama, a najprecizniji su podaci MUP-a, početkom jula smo imali oko osam odsto više gostiju u odnosu na prošlu godinu. Ko se uputi prema Durmitoru, ima još slobodnog smješta, jer kod nas se svake godine gradi dosta objekata turističkih, pa se obogaćuje ponuda“, poručuje Abazović.
Marija Kovijanić iz TO Kolašin kaže za Sputnjik da je ljetnja sezona kasnila i možemo reći da nas je vrijeme poslužilo tek početkom mjeseca jula.
„Glavna manifestacija MOSI (međuopštinske omladinske sportske igre) koja je zahtijevala i najviše truda u organizaciji i u kojoj su učestvovali sportisti iz Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, protekla je u najboljem mogućem redu“, navela je ona.
Kovijanićeva je dodala da su u okviru MOSI igara bila organizovana i 4 velika koncerta na glavnom Gradskom trgu, kao i da je posjećenost bila odlična.
„Smještajni kapaciteti su uglavnom popunjeni a očekujemo i veći broj turista. Takođe treba spomenuti i Tango kamp (14.-29. jul) koji privlači već godinama veliki broj ljubitelja ovog plesa. Ove dvije manifestacije koje sam navela su bile glavne ovog ljeta, a tu su i mnoge druge koje organizujemo svake godine“, poručila je Kovijanićeva.
Što se tiče trajanja sezone, ona je u Kolašinu najčešće uslovljena vremenskim prilikama, ali je planirano da se organizuje još aktivnosti kako bi sezonu produžili, zaključila je Kovijanićeva za Sputnjik.
Ovih dana u Kolašinu se održavaju i Dani tanga.
© Sputnik / Boban NovovićDani tanga u Kolašinu
Dani tanga u Kolašinu - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Dani tanga u Kolašinu
Talas toplog vremena popunio je sve privatne ugostiteljske kapacitete na planinama oko Berana, pa se u ovoj opštini traži krevet više.
Kako kaže direktor Turističke organizacije Berane Ivan Radević, poslije slabijeg početka zbog loših vremenskih prilika, sezona je sada više nego dobra.
„Sva seoska domaćinstva i eko katuni na planinama na teritoriji naše opštine potpuno su popunjeni. Ove godine se pokazuje koliko je planinski turizam u porastu, i prava je šteta što sezonu nismo dočekali sa više novih ugostiteljskih kapaciteta“, kazao je on.
Posebno su atraktivni i interesantni za strance predjeli Jelovice i ostalih planina oko Berana. Sve se češće traže seoske kuće za smještaj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala