- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta Britanci proučavaju u tajnim laboratorijama, dok su u ruskim rukama NATO rakete

© Tony OvermanAmerički višecevni raketni sistem "Himars"
Američki višecevni raketni sistem Himars - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Evropske rakete „storm šedou“, američki „hajmarsi“, tenkovi „leopard“, NATO sistemi komandovanja i kontrole, borbena vozila „bredli“ i drugo NATO naoružanje koje pada u ruke Rusa u Ukrajini je od velikog značaja za rusku odbrambenu industriju i unapređenje ruske tehnike i naoružanja.
Ruski stručnjaci od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini proučavaju trofejnu zapadnu tehniku, ali nije tajna da i zapadne zemlje čine isto. Načelnik štaba britanske odbrane admiral Toni Radakin obelodanio je da Velika Britanija proučava ruske tenkove u tajnoj laboratoriji u Porton Daunu, a na pitanje šta najviše interesuje Britance u ruskim tenkovima Pavel Kalmikov, ruski vojni ekspert i potpukovnik u rezervi, kaže da su to „oklopna zaštita i motori“, s obzirom da su, kako je istakao, ruski tenkovi među najboljima na svetu upravo po motorima.
Takođe, interesuje ih i naoružanje - top i sistem za upravljanje vatrom, elektronika, dodao je Kalmikov, ističući da je ruski predsednik Vladimir Putin bio u pravu kada je rekao da su „ruski tenkovi najbolji na svetu“.
Međutim, ruski stručnjaci navode da gotovo ne postoje šanse da u ruke Britanaca i uopšte Zapada padnu novi ruski tenkovi i savremena vojna tehnika, pošto ih Oružane snage Rusije ne ostavljaju na bojnom polju. Za njihovu evakuaciju koriste se oklopna vozila BREM.
U tom kontekstu, eksperti napominju da zapadne zemlje mogu da izučavaju samo rusku tehniku starije proizvodnje koja im je i od ranije „dobro znana“.
„Kao prvo, naši tenkovi i naše oružje su odavno poznati Velikoj Britaniji, jer su u njih imali uvid u zemljama Istočne Evrope, pa samim tim tu nema nikakvih tajni. Ova izjava admirala Radakina je zapravo odgovor na to što smo mi zaplenili britansku raketu „storm šedou“, pa sada on hoće da kaže da oni takođe izučavaju našu tehniku kao što i mi proučavamo njihovu“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.
Britanski admiral Toni Radakin tvrdi da se oštećeni ruski tenkovi „rastavljaju na delove“ u jednom od najtajnijih britanskih objekata i da to britanskim stručnjacima pomaže da shvate kako funkcioniše ruska tehnika, kako mogu da je pobede, kako da stvore još bolji oklop, kako da ometaju komunikacije u ruskoj tehnici i kako da probiju rusku odbranu.
On je naveo i da je Velika Britanija deo „kluba zemalja“ koje dele informacije „o tehnici iz drugih država koja im padne u ruke, a koja može predstavljati opasnost u budućnosti“.
Međutim, ruski eksperti su uvereni da će Britancima, čak i u slučaju detaljnog proučavanja ruske tehnologije u laboratorijama, biti izuzetno teško da stvore „efikasno protivoružje“.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux / Jedan od najznačajnijih trofeja ruske vojske je i najmoćnija britanska raketa "storm šedou"
Raketa storm šedou - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
Jedan od najznačajnijih trofeja ruske vojske je i najmoćnija britanska raketa "storm šedou"

Britanska raketa u rukama Rusa

S druge strane, Litovkin ističe da su Britanci rusku vojnu tehniku faktički „dobili bez borbe“, pošto su sovjetsko tj. rusko naoružanje koristile vojske Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Nemačke... Samim tim, Britanci su do ruskih tenkova došli na lakši način.
„Mogli su da ih dobiju tek-tako, na korišćenje, kako su hteli, a mi smo njihovu tehniku zaplenili u borbi. Nismo hvalili našu tehniku, kao što su oni hvalili njihovu. Od toga su napravili šou i reklamu, ali mi smo je onesposobili u fer i časnoj borbi i pokazali smo da možemo da se borimo protiv nje. A, to što će oni proučavati našu tehniku - neka je proučavaju, jer se ta tehnika i stvara uz rizik da je neprijatelj može zapleniti i proučavati. Ništa novo oni tu neće otkriti“, kaže Litovkin.
I Rusija već godinu i po dana pažljivo proučava karakteristike, moć i slabosti, NATO naoružanja i u tom smislu mnogi zaključci su već doneti, a te analize i saznanja uzimaju se u obzir i prilikom stvaranja nove vojne tehnike i oružja.
Jedan od najznačajnijih trofeja je i najmoćnija britanska raketa „storm šedou“, koju su ovog meseca ruski vojnici iz sastava dobrovoljačkog odreda BARS-11 i komanda jedinice "Carski vukovi" izvukli su sa linije fronta. Tehničari su rasklopili raketu na nekoliko delova neposredno na bojnom polju, odvojeni su eksplozivni i kumulativni deo, upravljačka jedinica, a krilo je sklopljeno za lakši transport.
Proučavanje dizajna i punjenja rakete omogućiće ruskoj odbrambenoj industriji da otkrije najefikasnije načine da se izbori sa ovom raketom.

Rusi proučavaju „hajmerse“, „stingere”, „džaveline“

Čini se da je najveća pažnja ruskih stručnjaka, barem prošle godine, bila usmerena na proučavanje „hajmersa“, odnosno sistema za navođenje tog sistema, koji obezbeđuje visoku preciznost raketnih udara. Takođe, ruska vojska došla je u posed opreme i oružja kao što su i protivtenkovski sistemi „džavelin”, protivvazdušni sistemi „stinger”, borbena vozila „bredli“, tenkovi „leopard“ itd.

„Sve to je interesantno, jer to nije samo konstrukcija, već su to i materijali od kojih se prave, to su saznanja o razvoju konstrutorske misli na Zapadu i tako dalje. Ima tu mnogo toga interesantnog. Sve to će naši konstruktori pažljivo proučavati i posmatrati i pronaći će načine da se sa tim još efikasnije nose“, kaže Litkovkin.

Pojedini ruski eksperti ocenjuju da zapadna oklopna vozila i artiljerija nisu pokazali neke izvanredne kvalitete u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini. Na primer, loše se pokazao „bredli“, američko borbeno vozilo pešadije, a kako se ispostavilo ni nemački „leopard“ nije ispunio očekivanja.
I predsednik Putin je nedavno skrenuo pažnju na to da ruski stručnjaci treba da iskoriste priliku da „zavire“ u zaplenjenu zapadnu tehniku, jer će takav pristup poboljšati kvalitet, pouzdanost i borbene karakteristike nekih vrsta naoružanja domaće proizvodnje.
Vojni eksperti zaključuju da je za pobedu u oružanim sukobima potrebno što bolje poznavati neprijatelja i trezveno proceniti njegove snage. Stoga su ruski tehnički stručnjaci, zaposleni u specijalizovanim strukturama Ministarstva odbrane i odbrambene industrije, prisutni na frontu.
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
RUSIJA
Rusija povećava proizvodnju vojne tehnike, između ostalog i Su-35
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala