- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kada se zabranjuju ruski klubovi to „nije diskriminacija“

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaFutbol. RPL. Matč "Lokomotiv" - "Rubin"
Futbol. RPL. Matč Lokomotiv - Rubin - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Odluka o isključenju ruskih klubova iz učešća na turnirima Unije evropskiһ fudbalskiһ asocijacija (UEFA) nije diskriminatorna, navodi se u obrazloženju odluke Suda za sportsku arbitražu (CAS), koja je objavljena na zvaničnom sajtu te organizacije.
CAS je u julu 2022. odbio žalbe Fudbalskog saveza Rusije, moskovskih klubova CSKA i Dinama, kao i Zenita iz Sankt Peterburga i Sočija, na zabranu učešća u međunarodnim takmičenjima koju su nametnule UEFA i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).
Obrazloženje je sada sledeće po pitanju diksriminacije:
„Komisija smatra da je, u vanrednim i neviđenim okolnostima sa kojima se suočava UEFA i kako bi se postigla njenii statutarni ciljevi, odluka na koju je žalba bila podneta je razumna i neophodna. Bilo je neophodno osigurati bezbedno, mirno i uredno odvijanje međunarodnog fudbala i takmičenja. Odluka nije prekršila ni princip političke neutralnosti ni obavezne odredbe švajcarskog zakona, nije bila nesrazmerna niti diskriminatorna i u diskrecionom je pravu UEFA“, navodi se u saopštenju.
U maju 2022. godine Izvršni komitet UEFA suspendovao je sve ruske klupske i nacionalne timove da učestvuju na međunarodnim turnirima pod okriljem te organizacije za sezonu 2022/23. zbog događaja u Ukrajini.
Zbog ove presude ruski klubovi nisu primljeni u evropska takmičenja. To znači da nisu mogli da se takmiče u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija gde je Rusija izgubila značajnu poziciju i klupske koeficijente.
Sada je obrazloženo da takva odluka nije diskriminatorna. Reklo bi se više da je licemerna...
Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala