- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador pozvan u poljski MIP zbog Putinovih izjava; Apsolutno odsustvo razumevanja

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйUltimatum poljskog premijera Rusiji: Ili ste sa Evropom ili protiv nje
Ultimatum poljskog premijera Rusiji: Ili ste sa Evropom ili protiv nje - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev pozvan je razgovor u Ministarstvo inostranih poslova u Varšavi povodom izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o toj zemlji, saopštio je zamenik ministar spoljnih poslova Pavel Jablonski.
"Danas smo hitno pozvali ambasadora Rusije u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa provokacionim izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i pretnjama na račun Poljske i drugim neprijateljskim aktivnostima Rusije prema Poljskoj i našim saveznicima", rekao je Jablonski.
Sastanak je, kako je rekao, trajao vrlo kratko.
Ruski ambasador izjavio je da je poljsko Ministarstvo dobilo potreban odgovor na primedbe koje su izneli povodom Putinove izjave.
On je naveo da je tokom sastanka moglo da se konstatuje apsolutno odsustvo razumevanja i da dve strane imaju sasvim različit pristup istoriji i savremenoj politici.
Podsetimo, Putin je juče na sastanku Saveta bezbednosti Rusije rekao da je Poljska 1939. godine bila prepuštena od strane saveznika da je proguta nemačka vojna mašinerija i da je tada praktično izgubila suverenitet i nezavisnost koje je obnovila u velikoj meri zahvaljujući Sovjetskom Savezu.
Putin je, takođe, rekao da poljski lideri, sudeći po svemu, računaju da pod 'kišobranom' Severnoatlantske alijanse oforme koaliciju kako bi se umešali u ukrajinski sukob i 'otkinuli što veći komad kolača' da bi povratili, kako oni smatraju, svoje istorijske teritorije – današnju Zapadnu Ukrajinu.
„Ako poljske jedinice uđu u Lavov ili druge ukrajinske teritorije, one će tamo i ostati. Pritom, ostaće tamo zauvek. To ne bi bilo ništa novo. Podsetiću da su nakon poraza Nemačke i njenih saveznika nakon rezultata Prvog svetskog rata, poljske jedinice zauzele Lavov i susedne teritorije, koje su tada pripadale Austrougarskoj“, upozorio je ruski lider.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
RUSIJA
Putin: Cilj Poljske okupacija Ukrajine, a mašta i o beloruskim teritorijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala