Predsednik Dume: Pokatoličavaju Ukrajince, nameću poljski, Zelenski se nada da će opstati na vlasti

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaDan narodnog jedinstva u Moskvi
Dan narodnog jedinstva u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sprovodi polonizacije, nadajući se da će mu to kod Vašingtona i Brisela osigurati duži ostanak na vlasti, rekao je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.
On je u prilog tome naveo da je nedavno usvojen zakon kojim se Poljaci praktično izjednačavaju sa Ukrajincima jer su im data gotovo ista prava - boravak u zemlji bez izdavanja dozvole, školovanje, zdravstvena nega i drugo.
U oblastima na granici između Rusije i Ukrajine - Sumskoj i Černigovskoj - iz kuća proteruju Ukrajince kako bi na njihovo mesto došli lojalni neonacisti Poljaci. Umesto ruskog Ukrajincima se nameće poljski jezik, koji je postao i ispitni predmet za fakultete, proganja se pravoslavna vera, Ukrajince pokatoličuju, istakao je predsednik Dume.
"U skladu s tim formirana je jedinica od 25.000 ljudi sastavljena pre svega od Poljaka i Litvanaca koji su spremni za okupaciju zapadne Ukrajine. Poljaci žele da povrate ono što oni smatraju svojim istorijskim teritorijama - Kresi vshodnje. Građani Ukrajine na tim teritorijama im nisu potrebni", upozorava Volodin.
Takođe je naveo da u skladu sa ideologijom Vašingtona i Brisela na stotine hiljada Ukrajinaca treba da pogine na frontu (zbog toga se kijevskom režimu isporučuje sve više oružja) a ostali treba da izgube svoj nacionalni identitet.
"Za realizaciju tih ciljeva koriste se 'imperijalne ambicije Poljske'. Vašington i Brisel nastavljaju rat do poslednjeg Ukrajinca", rekao je on.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da poljski lideri, sudeći po svemu, računaju da pod 'kišobranom' Severnoatlantske alijanse oforme koaliciju kako bi se umešali u ukrajinski sukob i 'otkinuli što veći komad kolača' da bi povratili, kako oni smatraju, svoje istorijske teritorije – današnju zapadnu Ukrajinu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
RUSIJA
Putin: Cilj Poljske okupacija Ukrajine, a mašta i o beloruskim teritorijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala