- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Bugarskoj odobren prekid zakupa naftnog terminala koji je koristio „Lukoil“

© Sputnik / Ilya PitalevLogo kompanije „Lukoil“
Logo kompanije „Lukoil“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Bugarski parlament odobrio je povratak lučkog terminala „Rosenec“ pod kontrolu države. Ranije je terminal bio pod zakupom kompanije „Lukoil“. Predlog je podnela koalicija „Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska“.
Bugarska je 2022. godine dobila od Evropske komisije izuzeće na embargo na rusku naftu i može da je uvozi. Poslanici „Preporoda“ i socijalisti, ipak, smatraju da odluka o uspostavljanju državne kontrole nad naftnim terminalom može dovesti do problema u isporukama nafte.
Koncesioni sporazum s „Lukoil Neftohim Burgas“ bio je zaključen 2011, na 35 godina.
Pristalice prekida zakupa optužile su protivnike da brane ruske interese.
„Te dve partije“ ('Preporod' i Bugaarska socijalistička partija) očigledno ne žele da štite nacionalne interese, nego interese druge zemlje“, izjavio je Iskren Mitev iz partije „Nastavljamo promene“.
„Razumete kakve ćemo sume morati da isplatimo ako nas tuže sudu= Reč je o milijardama. Ko će da ih plaća? A vi razumete koliko je cisterni potrebno uvoziti preko graničnih punktova i kakve će zbog toga biti gužve? I čiju ćemo ekonomiju hraniti – grčku, rumunsku?“, negodovao je Borislav Gucanov iz Bugarske socijalističke partije.
„Zar je Evropska komisija uputila pisani zahtev bugarskoj vladi da se prekine koncesioni sporazum? Nije. Tamo su ljudi, neka ponekad rade i nerazumne stvari, ali su išli u školu i znaju da će prekidanje takve koncesije koštati stotine miliona! I onaj ko u Bugarskoj poželi prekid bilo kakvog koncesionog sporazuma mora da osigura sredstva za isplatu. Narod Bugarske ne može stalno da ispunjava nekakve želje – prekookeanske, ili briselske“, rekao je bivši ministar ekonomije, poslanik Bugarske socijalističke partije Rumen Gačev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala