- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će pregledati brodove u Crnom moru kako bi se uverila da ne prevoze vojni teret

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaBrodovi kod luke Kerč
Brodovi kod luke Kerč - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Rusija će pregledati brodove u Crnom moru kako bi se uverila da se oni ne koriste za prevoz oružja, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.
On je tim rečima prokomentarisao saopštenje Ministarstva odbrane Rusije o tome da će Moskva sve brodove koji plove Crnim morem u ukrajinske luke smatrati prevoznicima vojnog tereta.

„Misli se na to da mi treba da se uverimo u to da brod ne prevozi nešto loše. To znači zahtev, inspekciju u slučaju potrebe, kako bismo se uverili da je to tačno ili nije“, rekao je Veršinjin.

Kako je dodao, Rusija radi na novim rutama za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda usled komplikovanja situacije u Crnom moru nakon raskida prehrambenog sporazuma.
„To je u velikoj meri logističko i tehničko pitanje. Već se radi na tome“, kazao je on, istakavši da Moskva održava „ozbiljne kontakte sa afričkim zemljama na temu isporuke ruskog tereta i žita“.
Takođe je istakao da Moskva namerava da uradi sve kako afričke zemlje ne bi osetile posledice raskida prehrambenog sporazuma.
Veršinjin je pretpostavio da će se o tranzitu brodova u Crnom moru razgovarati tokom mogućih novih kontakata ruskog i turskog lidera Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.
Po njegovim rečima, Rusija je spremna da razmotri različite opcije za nastavak isporuka žita na svetska tržišta.

„Spremni smo da razmotrimo različite opcije za dalji nastavak isporuka žita na svetsko tržište – i žita i đubriva. Sa Turskom imamo veoma blisku saradnju, tradicionalnu saradnju i sa njima smo i sada u kontaktu i razmenjujemo mišljenja po pitanju toga šta da radimo u ovoj situaciji“, rekao je Veršinjin, upitan da li je moguće da u budućnosti bude zaključen novi prehrambeni sporazum između Moskve i Ankare.

On je istakao da se trenutno ne vode pregovori o alternativi prehrambenom sporazumu.
Veršinjin je dodao da Moskva nije dobila nikakvo obaveštenje od Ujedinjenih nacija o povlačenju iz memoranduma Rusija-UN o isporuci žitarica i đubriva. Prema tome taj memorandum nastavlja da važi.
Rusija je ranije obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da raskida prehrambeni sporazum koji je podrazumevao izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Nakon toga je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da će sve brodovi na putu ka ukrajinskim lukama u Crnom moru smatrati potencijalnim nosiocima vojnog tereta, dok je Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo da će brodove koji od 21. jula budu plovili Crnim morem u pravcu ruskih morskih luka Kijev smatrati brodovima vojne namene sa svim relevantnim rizicima.
Ispaljivanje krstareće rakete Oniks  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija odlučila: Brodovi koji budu plovili u ukrajinske luke biće vojne mete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala