- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji teče po planu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSamohodni lanser 9P78-1 "Iskander M"
Samohodni lanser 9P78-1 Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji odvija se u skladu sa planom koji je ranije objavio predsednik Rusije Vladimir Putin, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Plan rada, povezan sa rešavanjem tog pitanja, objavio je predsednik Rusije. Polazimo od toga da on ostaje na snazi. Nema nikakvih promena ili dopuna onoga što je ranije rečeno u toj oblasti“, rekao je Rjabkov.
On je naglasio da se „u okviru ovih aktivnosti ne predaje kontrola nad nuklearnim oružjem bilo kome drugom“.

Pregovori o kontroli naoružanja

Rjabkov je takođe saopštio da Rusija nije dobila od SAD nikakve pisane predloge na temu mogućeg obnavljanja pregovora o kontroli naoružanja, ali da nije spremna da vodi dijalog na osnovu onoga što Vašington javno govori.
„Na osnovu onoga što Amerikanci sada predlažu mi nismo spremni da vodimo taj dijalog niti ćemo biti, jer oni ignorišu nekoliko ključnih momenata u celoj konfiguraciji. Naime, moramo, pre svega, da se uverimo da se politika SAD, koja je neprijateljski nastrojena prema Rusiji, menja nabolje za nas. Ništa slično se ne dešava", dodao je on.
Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da su SAD spremne da počnu da sarađuju sa Rusijom na rešavanju nuklearnih rizika i razvoju sporazuma o kontroli naoružanja za period posle 2026. godine.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.
Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.
Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.
Sastanak ruskog lidera Vladimira Putin i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
RUSIJA
Putin: Rusija početkom jula počinje da razmešta taktičko naoružanje u Belorusiji – sve teče po planu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala