- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ukrajinska kontraofanziva bez rezultata, gubici neprijatelja dostižu desetine hiljada vojnika

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuska garda u Ukrajini
Ruska garda u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin predsedava sednicom Saveta za bezbednost. On je rekao da ukrajinske snage trpe ogromne gubitke koji dostižu nekoliko desetina hiljada vojnika.
Ruski predsednik je istakao da su pokušaji Zapada da u sukob u Ukrajini uvuku i druge zemlje veoma opasna igra i upozorio na posledice.

„Zapadu već nedostaje ukrajinskog topovskog mesa i počinju da razmišljaju o Poljacima i Litvancima“, rekao je Putin.

Upozorio je da se vatra rata rasplamsava.
„Sada se vatra rata sve više rasplamsava i u tom cilju koriste se ambicije lidera istočnoevropskih država koji su već odavno mržnju prema Rusiji i rusofobiju pretvorili u svoju glavni izvozni proizvod i instrument svoje unutrašnje politike“, rekao je predsednik Rusije.
Putin je, takođe, upozorio da će u slučaju agresije Zapada protiv Belorusije odgovoriti svim raspoloživim sredstvima.
„Što se tiče Belorusije, ona je deo Savezne države i pokretanje agresije protiv Belorusije značiće agresiju protiv Rusije. Na to ćemo odgovoriti svim raspoloživim sredstvima“, upozorio je Putin.
Prema njegovim rečima, zapadni pokrovitelji Kijeva su razočarani zbog toga što nema rezultata ofanzive kijevskog režima i što u tome ne pomažu ni isporuke oružja ni hiljade stranih plaćenika.

„Sada je očigledno da su zapadni pokrovitelji Kijeva nesumnjivo razočarani rezultatima tzv. ofanzive o kojoj su prethodnih meseci na sav glas izveštavale kijevske vlasti. Rezultata svakako nema. Ne pomažu ni kolosalni resursi koji su obezbeđeni kijevskom režimu, ni isporuke oružja, tenkova, artiljerije, oklopne tehnike, raketa, ni hiljade stranih plaćenika i savetnika koji su aktivno korišćeni kako bi se probio front naše vojske“, istakao je Putin.

On je dodao da su arsenali NATO, kao i zalihe sovjetskog naoružanja u velikoj meri uništeni, pri čemu proizvodni kapaciteti Zapada ne omogućavaju da se gubici nadomeste.

„Čitav svet vidi kako hvaljena i navodno bez mane zapadna tehnika gori a po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama zaostaje čak za nekim tipovima sovjetskog naoružanja“, naglasio je predsednik.

Komanda specijalne operacije profesionalno obavlja svoje dužnosti i svoj dug pred domovinom ispunjavaju na dostojanstven način, herojski.
Ruski lider smatra da zapadno oružje još može da se isporučuje Kijevu i da se koristi u borbama, ali time će se sukob samo prolongirati.
„Mobilizacioni resursi Ukrajine su sve slabiji“, istakao je on.
Putin je rekao da je ukrajinskim vlastima potpuno svejedno šta će biti sa narodom i nacionalnim interesima njihove zemlje, spremni su na sve kako bi spasili svoju kožu i produžili svoj opstanak.
Kako je rekao, SAD deluju po logici koja podrazumeva slabljenje pozicije Evrope i prolongiranja ukrajinskog sukoba.
„I Evropljani , čak i predstavnici evropskih elita vide da tzv. podrška Ukrajini predstavlja opsluživanje tuđih, nikako evropskih interesa: interesa prekookeanskog globalnog hegemona kojem odgovara beskonačno odugovlačenje ukrajinskog sukoba“, naveo je Putin.
On je dodao da vladajuća elita u SAD sada tako radi, rukovodeći se takvom logikom, a da li takva politika odgovara pravim interesima američkog naroda – to je veliko pitanje.
„To je veliko pitanje. Naravno, retoričko, neka oni sami odlučuju“, zaključio je Putin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
RUSIJA
Putin: Evropski političari su spremni da se obese ako im narede SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala