- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ogroman asteroid pored Zemlje „igrao žmurke“ sa astronomima

© AP Photo / ASI/NASAAsteroid
Asteroid - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Asteroid veličine nebodera od 20 spratova približavao se Zemlji, a dva dana ga niko od naučnika nije video. Sakrio se u zracima Sunca pre nego što se opasno približio našoj planeti 13. jula, a naučnici su ga primetili tek 15. jula.
Nazvan 2023 NT1 i otprilike širok 60 metara, asteroid je prošao pored Zemlje procenjenom brzinom od 86.000 km/h, prema NASA-i . Međutim, kako je leteo prema Zemlji iz smera Sunca, odsjaj je zaslepio teleskope pa naučnici nisu videli približavanje asteroida dugo nakon što je prošao.
Astronomi ga nisu uočili sve do 15. jula, kada je teleskop u Južnoj Africi — deo Asteroid Terestrijal-Impakt Last Alert Sistem (ATLAS), uhvatio asteroid kako izlazi iz našeg komšiluka, piše LajvSajens.
Uprkos ovom iznenađenju, asteroid 2023 NT1 nije dovoljno veliki da bi se smatrao potencijalno opasnim objektom. Nakon računanja putanje asteroida za narednih deset godin, astronomi kažu da nema neposredne opasnosti od sudara.
Zapravo, nedavna istraživanja sugerišu da je Zemlja sigurna od asteroida - barem od onih velikih koji izazivaju izumiranje - narednih 1000 godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala