- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako da nadoknadite štetu ukoliko oluja obori drvo na vaš automobil

© Sputnik / Lola ĐorđevićAutomobil ispod oborenog stabla na Dorćolu
Automobil ispod oborenog stabla na Dorćolu - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
Pratite nas
Veći deo Srbije i Beograd u sredu je zahvatilo nevreme, odnosno superćelijska oluja, a posledice su osetili brojni građani kojima su na vozila padale grane, pa i čitavo drveće. Mnogi se pitaju da li je moguće da ovu štetu naplate i na koji način.
Društvene mreže prethodnih dana preplavile su fotografije automobila koji su oštećeni granjem i drvećem koja su pod jakim naletima vetra i kiše padala na parkirana vozila. Brojni sugrađani sada su primorani da popravljaju polomljene šoferšajbne, limariju, a neki i čitave automobile.
U ovakvim situacijama prva stvar koju treba uraditi je slikati vozilo i pozvati policiju kako bi izvršili uviđaj, a veštak procenio štetu.

Privatne osiguravajuće kuće

Vlasnici vozila koji su, pored obaveznog osiguranja, za svoje automobile ugovorili i kasko osiguranje odštetu dobijaju direktno od osiguravajućih kuća. Postoje različite vrste kasko osiguranja koje nose različite premije, ali ukoliko imate ugovoreno 100 odsto osiguranje vozila, to znači da ste u slučajevima štete od prirodnih nepogoda 100 odsto osigurani.
Kasko osiguranje dakle pokriva ceokupnu štetu na vozilu, a oštećenog građanina isplaćuje i obeštećuje privatno osiguranje sa kojim ima sklopljen ugovor.
Kasko polisa pokriva štetu nastalu usled saobraćajne nezgode, pada drveća, delova fasada i drugih predmeta, elementarnih nepogoda, požara, poplava i, ako je tako polisom ugovoreno, krađe.
Kasko osiguranje ne treba mešati sa osiguranjem od autoodgovornosti, budući da je to vrsta obaveznog osiguranja kojom se vlasnik, ovlašćeni korisnik, suvlasnik i drugi imalac motornog vozila osigurava od odgovornosti za štetu koju upotrebom motornog vozila pričini trećim licima.

Delimično kasko osiguranje

Brojne osiguravajuće kuće imaju, pored potpunog, i delimično kasko osiguranje, pa tako svoja vozila možete osigurati od loma i oštećenja standardno ugrađenih stakala, ali ovim osiguranjem nisu pokrivena, na primer, oštećenja stakala na ogledalima i svetlosno signalnim uređajima.

Naknada od "Zelenila"

Ukoliko nemate kasko osiguranje, naknadu štete na vozilu možete tražiti i od "Zelenila Beograd", ako je "njihovo" drvo palo na automobil.
Dakle, ukoliko se drvo nalazilo na javnoj površini, štetu može da isplati organ opštinske uprave nadležan za komunalne usluge, odnosno JKP „Zelenilo Beograd.
"Zelenilo" je dužno da nadoknadi štetu pod uslovom da je drvo palo na površini koja je u njihovoj nadležnosti i u sistemu Programa održavanja JKP “Zelenilo-Beograd”.
U ovom slučaju oštećeni treba da pozovu dežurnu službu "Zelenila“ i podnesu pisani Zahtev za naknadu štete Komisiji za naknadu štete ovog preduzeća.
Oštećeni, uz Zahtev za naknadu štete prilaže Komisiji zapisnik sa područja o pričinjenoj materijalnoj šteti, policijski izveštaj i lekarsku dokumentaciju, ukoliko je u pitanju telesna povreda, a ovaj zahtev se prosleđuje osiguravajućoj kući na dalje postupanje.
Ukoliko se drvo koje je palo na vozilo nalazilo na privatnom posedu, neophodno je pozvati policiju koja sačinjava zapisnik na osnovu kog se odšteta potražuje od vlasnika nepokretnosti. To međutim uglavnom podrazumeva tužbu i sudski postupak protiv fizičkog lica na čije se ime vodi posed, a sudski procesi umeju da traju i po više godine.
Novi Sad, nevreme, crni oblaci. - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2023
DRUŠTVO
Dva upozorenja RHMZ: Šta nas čeka danas i sutra
Posledice snažnog nevremena na Dorćolu - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
MULTIMEDIJA
Dan posle superćelijske oluje – kako sada izgleda Beograd /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala