- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zvezda sa dva lica zbunila naučnike /video/

© Foto : Snimak sa ekrana/ Jutjub/ New AtlasBeli patuljak Janus, zvezda sa dva lica
Beli patuljak Janus, zvezda sa dva lica - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Astronomi su otkrili zvezdu sa dva lica i zbunjeni su njenim bizarnim izgledom, odnosno činjenicom da ima dve potpuno različite strane.
Jedna strana belog patuljka Janus sačinjena je potpuno od vodonika, a druga od helijuma. Ovo je prvi put da su astronomi otkrili usamljenu zvezdu koja je, kako se čini, spontano razvila dva potpuno različita lica.
„Površina belog patuljka se potpuno menja od jedne strane do druge. Kada posmatranja pokažem kolegama, potpuno su zapanjeni“, kaže dr Ilarija Kajaco, astrofizičarka sa „Kalteka“.
Objekat, koji je udaljen 1.000 svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Labud, nazvan je Janus po dvoličnom rimskom bogu početka, kraja i promena.
Prvobitno ga je otkrio istrument „Zviki“ koji svake noći nadgleda nebo iz „Kaltekove“ opservatorije Palomar blizu San Dijega.
Kajacova je bila u potrazi za belim patuljcima i jedan od najboljih kandidata bila je zvezda koja je rapidno menjala količinu svetlosti koju odašilja.
Dalja posmatranja otkrila su da se Janus oko svoje ose okrene svakih 15 minuta. Spektrometrijska merenja, koja daju hemijski otisak zvezda, pokazala su da je jedna strana objekta sačinjena skoro isključivo od helijuma, a druga od vodonika.
Ukoliko se pogledaju izbliza obe strane su slične sjajnosti, ali ona od helijuma je „istačkana“, poput našeg Sunca.
Jedno objašnjenje za ovakav izgled jeste da Janus prolazi kroz retku tranziciju koja se dešava tokom revolucije belog patuljka.
Beli patuljci su ostaci zvezda poput naše. Dok stare one prelaze u crvene džinove, a u kasnijem životnom ciklusu spoljni materijal nestaje dok se jezgro steže u gustog, vatrenog i vrelog belog patuljka koji ima masu našeg Sunca, a veličine je Zemlje, prenosi portal „Nju Atlas“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala