- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Snažna olujna ćelija ide preko Slovenije, Hrvatska u pripravnosti, RHMZ izdao upozorenje za Srbiju

© Sputnik / Predrag VasiljevićSuperćelijska oluja nad Beogradom
Superćelijska oluja nad Beogradom - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Sloveniju su i danas zahvatile nepogode, pošto se nad severoistokom zemlje kreće snažna olujna ćelija, prenose slovenački mediji.
Kako prenose mediji, u Austriji se već formiraju nove oluje, koje će sledećih sati stići do Slovenije.
Obilna kiša pala je na području Prlekije, a olujni vetar je iščupao više stabala. U okolini Maribora i Velenja bilo je i grada.
Kako prenosi portal „Indeks“ očekuje se da tokom noći nevreme iz Slovenije stigne i do Hrvatske.
Kako se navodi, nevreme, ipak, ne bi trebalo da bude intenzivno kao u sredu.
Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je na moguće grmljavinske nepogode 21. i 22. jula u našoj zemlji.
„Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata u petak i subotu posle podne i uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz: ponegde krupan grad (> 5 cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s) i izolovano orkanske udare vetra (> 28 m/s).
Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije“, saopštio je RHMZ.
Kako su dodali iz RHMZ,za konkretne lokacije će izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Nevreme pogodilo Zagorje, padao grad veličine oraha

Nevreme je večeras preko Slovenije stiglo i u Hrvatsku, u Zagorje. Crni, gusti oblaci s grmljavinom zahvatili su najpre kumrovečki i klanječki kraj, a u Klanjcu i Kraljevcu na Sutli padao je grad veličine oraha, javlja portal „Zagorje“.
Sutra će, prema prognozi hrvatskog Hidrometeorološkog zavoda, biti nestabilno. Već u noći i ujutru na zapadu će padati kiša, a posebno od sredine dana raste verovatnoća za lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu. Ponegde je izgledno grmljavinsko nevreme uz prolazno jak i olujni vetar, prenosi Index.hr. Izdato je narandžasto upozorenje za celu zemlju zbog mogućeg nevremena sa grmljavinom. Samo je na dubrovačkom području na snazi crveno upozorenje na toplotni talas.
"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu izazvati veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u saobraćaju", upozorava Meteoalarm.
Promenjivo i nestabilno vreme nastaviće se i u subotu. U unutrašnjosti, na severnom i delu srednjeg Jadrana mestimično će biti pljuskova i grmljavina, lokalno i grmljavinskog nevremena. Najviše nestabilnosti očekuje se sredinom dana na severnom Jadranu, a uveče u centralnoj i istočnoj Hrvatskoj, zbog čega će i za ta područja na snazi biti narandžasti alarm. U nedelju se očekuje stabilizacija vremena uz sve više sunca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala