- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Objavljene rute brodova sa kojih su mogli biti izvedeni napadi na Krimski most; Vlasnici demantuju

© Sputnik / Dmitriй Makeev / Uđi u bazu fotografijaKrimski most
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Hakerska grupa RaHDit objavila je rute civilnih brodova sa kojih su mogli biti lansirani dronovi za napad na Krimski most.
„'Zli ruski hakeri' (RaHDit) su kao odgovor na teroristički akt koji je izvršila Služba bezbednosti Ukrajine, a u kom je uništen deo Krimskog mosta, objavili rute brodova sa kojih su, najverovatnije, bili lansirani pomorski dronovi sa eksplozivom“, saopštili su Sputnjiku iz hakerske grupe.
Prema saopštenju hakera, iz njihovih istraživanja proizlazi da su dva tankera „Beks Loyal“ i „Khudayar Yusifzade“ mogla da učestvuju u operaciji lansiranja bespilotnih plovila za napad na most.
Jedan od njih plutao je nekoliko dana pre terorističkog akta naspram ruske obale u Crnom moru, na 100 kilometara od Novorosijska. Drugo plovilo je plutalo južnije.
Kasnije su se tankeri susreli na moru.
Hakeri smatraju da su u tom momentu dronovi sa jednog tankera prebačeni na drugi.
Grupa RaHDit ističe da je za upravljanje bespilotnim plovilima verovatno korišćen još jedan brod, koji je plutao sa direktnim pogledom na Krimski most.

Poznati vlasnici brodova

Pomenuti tankeri, plove pod zastavama Maršalovih ostrva i Liberije, a registrovani su u lukama na Malti i u Grčkoj.
Prema podacima sajta „Marin trafik“, brod „Khudayar Yusifzade“ isplovio je iz luke Izmail (Ukrajina) 5. jula i uplovio u Elefsinu (Grčka) 18. jula. Tanker je izgrađen 2011. godine, plovi pod zastavom Liberije.
„Beks Loyal“, na osnovu podataka istog sajta, isplovio je iz luke Tuzla (region Istanbula, Turska) 13. maja i stigao u Konstancu (Rumunija) 18. jula. Brod je izgrađen 2004. godine i plovi pod zastavom Maršalovih ostrva.
Podaci otvorenih izvora pokazuju da je plovilo „Khudayar Yusifzade“ registrovano u Valeti (Malta), a vlasnik je Palmali Gemicilik ve Acentelik AS (Palmali Shipping & Agency).
„Beks Loyal“ je registrovan u luci Pirej (Grčka), a vlasnik je Owner Beks Shipmanagement & Trading A.S.
Drugi brod je znatno veći: 228 metara dužine naspram 140 metara.

Vlasnici tankera demantovali umešanost

Portparol kompanije suvlasnika BEKS SHIPMANAGEMENT & TRADING S.A. broda „Beks Loyal“ izjavio je da tvrdnje o mogućoj umešanosti tog tankera u lansiranje bespilotnih plovila u napad na Krimski most nemaju veze sa stvarnošću.
Direktor operativnog departmana kompanije vlasnika „Beks Loyal“ Efe Tunali precizirao je da je brod bio najmanje 100 milja udaljen od mesta događaja i da „ni na koji način nije povezan sa vojnom aktivnošću“.
Iz kompanije suvlasnika Palmali Shipping & Agency drugog broda „Khudayar Yusifzade“ Sputnjiku je takođe saopšteno da su objave o mogućoj povezanosti sa napadom na Krimski most netačne, jer se brod nije nalazio u vreme eksplozije na datom području.
Iz kompanije su istakli da „brod „Khudayar Yusifzade“ nikada i ni na koji način nije učestvovao u sukobu Rusije i Ukrajine i nije izvršavao nikakve protivpravne radnje, niti je prevozio bilo kakvu zabranjenu robu ni vojnu tehniku“.

Napadi na Krimski most

Podsećamo, 17. jula noću kijevski režim je izveo napad na Krimski most pomoću dva bespilotna plovila. Tom prilikom su poginule dve osobe, bračni par, a povređena je njihova maloletna ćerka.
To je drugi napad od jeseni 2022. godine. U oktobru je na Krimskom mostu eksplodirao kamion, usled koje se zapalilo sedam cisterni s gorivom. Došlo je do delimičnog urušavanja dve automobiske trake na mostu. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tada da su izvršioci i naručioci ovog incidenta specijalne službe Ukrajine.
Dan ranije, objekat je bio podvrgnut drugom napadu od jeseni 2022: u oktobru je na mostu dignut kamion u vazduh, zbog čega su se zapalile cisterne susednog teretnog voza, a dva raspona automobilskog dela srušio.
Pogled moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Kolektivni Zapad zatvara oči na terorističke napade Kijeva protiv Rusije, odlično to znamo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala