- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Gde je Đoković napravio kobnu grešku /video/

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Novak Đoković nije uspeo da nadjača mladog Karlosa Alkarasa u finalu Vimbldona, a bar prema analizama meča, deluje da je pogrešio jer je previše razmišljao o tome kako će reagovati rival iz Španije.
U odlučujućem petom setu finala Novak je u drugom gemu imao priliku za brejk i sasvim sigurno je da bi ga to odvelo do pobede.
Đoković je najpre u prvom gemu spasao brejk loptu i u drugom je stigao do 40:30.
Ali, onda se dogodilo nešto što nije uobičajeno za srpskog tenisera.
Novak je odigrao dva loša poteza u nizu, na otvorenu stranu za dijagonalu on je odigrao paralelu iz forhenda i naterao je Alkarasa na tešku odbranu.
Uspeo je Španac da vrati lopticu na jedvite jade, dugo je putovala i čak je delovalo da može da završi u autu.
Umesto puštanja loptice da padne na tlo, Đoković je odlučio da je odmah napadne, krećući se unazad želeo je drajv udarcem da proba da iskoristi nekoliko sekundi prednosti i ponovo je izabrao paralelu.
Ovoga puta loptica nije prešla mrežu, završila je u Novakovom polju i time je srpski teniser propustio priliku za brejk.
Usledilo je izjednačenje Alkarasa na 1:1 i u narednom gemu je napravio brejk čime je poveo sa 2:1 i potom je do kraja zadržao tu prednost za konačnu pobedu pošto je u desetom gemu iskoristio prvu meč loptu.
Novak je posle meča pokušao da objasni kako je došlo do toga da zakomplikuje sebi praktično jednostavnu situaciju iz drugog gema petog seta.
„Nisam poslao dijagonalu jer sam video Alkarasa da trči da pokrije otvoreni deo terena forhendom i želeo sam da ga sačekam na pogrešnoj nozi“, naveo je Đoković.
Može to da ima smisla, Alkarasa je forhend sjajno služio, ali nije uobičajeno za Đokovića da izbegava svoje dobre udarce kako bi time naneo štetu protivniku, što stavlja do znanja da je Novak previše razmišljao o tome kako igra rival.
Ipak, to nije ni loše, greške su nešto iz čega Novak uči i ne pojavlja ih često, tako da samo treba sačekati naredni duel trenutno dvojice najboljih tenisera sveta i videti kako zapravo stvari stoje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala