- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosatom“ planira da iskopava uranijum u Africi

© Sputnik / Andrey MaximovMertvaя dolina v pustыne Namib v Namibii
Mertvaя dolina v pustыne Namib v Namibii - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Ruska državna korporacija za atomsku energiju „Rosatom“ planira da 2029. godine počne sa iskopavanjem uranijuma u Namibiji, saopšteno je Sputnjiku iz korporacije.
„Kompanija Headspring Investments, koja je deo grupe Uranium One, realizuje projekat traženja i istraživanja nalazišta uranijuma u Namibiji. Na osnovu rezultata sprovedenih istražnih radova, otkriveno je veliko nalazište uranijuma“, saopšteno je iz „Rosatoma“.
Kako je precizirano, planirano je da se istražni radovi završe 2026. godine, a da se sa iskopavanjem uranijuma počne 2029. godine na period od preko 25 godina.
„Procenjene investicije u projekat iznose do 500 miliona dolara, a godišnja proizvodnja 3.000 tona uranijuma godišnje“, navodi ruska korporacija.
U Namibiji se nalazi sedam odsto svetskih rezervi uranijuma.

Projekat u Tanzaniji

Takođe je planirano da se u periodu od 2023. do 2025. godine započne pilot projekat iskopavanja i prerada rude uranijuma u Tanzaniji.
„U Tanzaniji 'Rosatom' radi na projektu 'Mkudžu river' sa nalazištem Nota koje je jedno od najvećih u svetu sa zalihama resursa od 152 miliona tona rude. U pilot fazi planirano je da se eksploatiše pet tona 'žutog kolača' sa dostizanjem projektovanog kapaciteta od 3.000 tona godišnje“, ističu iz „Rosatoma“.
Planirano je da se sa probnom eksploatacijom i preradom rude počne do 2025. godine, a pilot postrojenje bi trebalo da bude napravljeno i pušteno u rad 2023. godine.
Ranije je saopšteno da je u okviru ovih projekata predviđeno korišćenje ekološki prihvatljiv metod podzemnog rastvaranja rude.
U Sankt Peterburgu će 27. i 28. jula biti održan drugi samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“. Sputnjik je medijski partner događaja.
NE - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
SVET
Amerika ne može bez ruskog uranijuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala