Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Velika opsesija Vašingtona: Kako odvojiti Srbiju od Rusije i Kine

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Iz svedočenja Gabrijela Eskobara pred članovima Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma jasno se vidi šta su ciljevi SAD kada je o Srbiji i srpskom narodu reč: da Beograd prihvati francusko-nemački sporazum, iz čega sledi sve ostalo – priznanje kosovske nezavisnosti, čime iz ruku Rusije i Kine i ostalih koji podržavaju Srbiju izbijaju adute.
Upravo zato je akcenat američke spoljne politike bačen na ovaj plan, komentariše izlaganje specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara politikolog Aleksandar Pavić.
Tokom predstavljanja izveštaja, američke kongresmene je, pored Kosova i RS, najviše zanimao uticaj Rusije i Kine na region i količina naoružanja Srbije.
Prema Pavićevim rečima, drugi cilj Amerikanaca je da se Srbija trajno odrekne svoje orijentacije na rusko i kinesko naoružanje, zatim da se Srbija odrekne ruskih energenata i preorijentiše na zapadne energetske resurse. Uz to dolazi i trajno neutralisanje Republike Srpske.

Opsesija Rusijom i Kinom – Srbija je problem

Opsesija američkih političara uticajem Rusije i Kine, ne samo na Balkanu, već i u celom svetu već je postala poslovična, ali na Balkanu im je problem Srbija, kao i Republika Srpska, zato što preko srpskog faktora Kina i Rusija mogu da ostvare uticaj, objašnjava Pavić.
„O tome se radi. Da mogu, oni bi hteli da svuda izbrišu i neutrališu ruski i kineski uticaj. Na nekim mestima to je, naravno, nemoguće ili mnogo teže. Ali, tamo gde je to skoro urađeno, kao što je na Balkanu, jako im smeta ostrvo gde to još nije urađeno“, ističe on.
Zapad se, dodaje Pavić, pretvorio u totalitarni sistem – traži totalnu poslušnost i ne trpi alternative i konkurenciju. Zato postupaju po principu „sve ili ništa“. Na zapadu nećete čuti da se javno govori o tome da njihov sistem nije više toliko atraktivan, ali su svesni te činjenice. Za razliku od ranijih vremena, Zapad je sve manje spreman da se takmiči i sve više primenjuje represiju, cenzuru i isključivost.

SAD žele da Srbiju odvoje od prijatelja

Eskobar je pred članovima Predstavničkog doma izneo mišljenje u skladu sa dvopartijskim konsenzusom među američkim političarima – da su Rusija i Kina glavne pretnje za Ameriku. Svaki američki diplomata, da bi pridobio bilo koju američku instituciju, po automatizmu će pomenuti Rusiju i Kinu kako bi im skrenuo pažnju na ono što želi da postigne.

„Tako da je to nešto što je postalo uobičajeno. Kao što je Katon završavao svoj govor rečima da Kartaginu treba razoriti, tako i je sada svaki američki diplomata dužan da kaže da treba suzbiti ruski i kineski uticaj i da Srbiju vežu za EU koju Amerika aktivno deindustrijalizuje, vazalizuje i stavlja u permanentno podređeni položaj. I to ne mogu da urade sa teritorijom na kojoj ima značjnog ruskog ili kineskog uticaja“, kaže Pavić.

Amerika je uspela da iz EU praktično izbaci ruski i veoma smanje kineski uticaj – u Srbiji to nisu uspeli i otud tolika, kako naš sagovornik kaže, manija da se stvore uslovi da se u Srbiji to desi.
„Treba da nam bude jasno da, kada govore o alternativnim pravcima energentima, da samo žele da nas vežu za njihove mnogo skuplje energente, koji su mnogo manje pouzdani. To nije kako bi nam omogućili veći izbor. Isto važi i za kinesku infrastrukturu“, smatra Pavić.
Našem sagovorniku, kako kaže, pada u oči Eskobarova napomena da je uvoz oružja iz Rusije skoro eliminisan, a da je uvoz vojne opreme iz Kine u Srbiju smanjen, kao da se radi na tome da se Srbija veže za evropske i američke snabdevače naoružanja. To je, prema Pavićevim rečima, veoma zabrinjavajuće i zbog toga na svaku odluku Srbije da kupi oružje sa Zapada treba gledati kao na pogrešnu. Odvajanjem od Rusije i Kine po pitanju kupovine naoružanja i vojne opreme, Srbija se odvaja od prijatelja i vezuje za neprijatelja, zaključuje Pavić.
Podsećamo, Eskobar je tokom svedočenja u Predstavničkom domu, odgovarao i na pitanja o uticaju Rusije i Kine u regionu. Prema njegovim rečima, Kina podržava infrastrukturne projekte i na taj način širi uticaj, dok je kao pogubnu za Srbiju ocenio navodnu zavisnost od ruskih energenata i kao alternativu predložio da se Srbija zapadnim energentima snabdeva iz Albanije.
Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma  - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SRBIJA
Eskobar na „propitivanju“ o Balkanu: Američki kongresmeni opsednuti Rusijom i Kinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala