- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Nijedna zemlja se neće usuditi da pošalje svoje brodove u ukrajinske luke; Eksplozija u Lavovu

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske Rusije u Ukrajini, 511. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta, a ruska vojska pojačava napade. Ukrajinske snage i dalje intenzivno gađaju teritoriju DNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:17 19.07.2023
Ukrajinske trupe pokrenule su novu ofanzivnu operaciju u Zaporoškoj oblasti, ruska vojska odbija napade neprijatelja, rekao je šef regionalnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Pre oko pola sata, nacisti su pokrenuli novu ofanzivnu operaciju na liniji Rabotino-Verbovo, šaljući desetine oklopnih vozila, uključujući Leoparde i Bredlije, kao i mnoge militante kako bi pokušali da probiju naše položaje na spoju odgovornosti 291. i 70. puka“, napisao je on na Telegramu.
Kako navodi, pre toga su Oružane snage Ukrajine izvršile rotaciju u pravcu Orehovska i tamo prebacile nove rezerve koje su uz pomoć dronova brzo otkrivene.
22:03 19.07.2023
Ni jedan teretni brod neće uploviti u ukrajinske luke na Crnom moru nakon suspenzije sporazuma o žitu, priznao je ukrajinskim medijima Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine.
„Nijedna zemlja se neće usuditi da pošalje svoje brodove. I ovo nije pitanje brodova, već osiguravajućih kompanija“, rekao je Podoljak.
U međuvremenu, i Bela kuća je saopštila da SAD nisu spremne da objave bilo kakve mere podrške plovidbi brodova u ukrajinskim lukama nakon saopštenja ruskog Ministarstva odbrane.
Vladimir Zelenski je 17. jula izjavio da su vlasnici brodova, navodno, obavestile Kijev o spremnosti da nastave da isporučuju žito iz ukrajinskih luka, ako „Ukrajina pusti, a Turska propusti“ njihove brodove.
Ispaljivanje krstareće rakete Oniks  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija odlučila: Brodovi koji budu plovili u ukrajinske luke biće vojne mete
21:39 19.07.2023
Američka administracija namerava da i dalje pomaže Kijevu u isporuci ukrajinskog žita na svetska tržišta, na to je, između ostalog, usmerena američka vojna i finansijska pomoć, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.
Navela je da je planiran paket vojne pomoći Kijevu u vrednosti od 1,3 milijardi dolara. Deo sredstava je planiran za bezbednost luka, ali nije pojašnjeno kojih luka.
21:18 19.07.2023
Ruska avijacija je izvela snažne vazdušne napade na jurišne odrede militanata Oružanih snaga Ukrajine i tehniku u orehovskom pravcu zaporoškog dela fronta, slabeći njihove ofanzivne mogućnosti u području Rabotina, saopštio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
Kako je dodao, protivniku se ne dozvoljava da se približi prvoj liniji odbrane.
21:02 19.07.2023
U Lavovu odjeknula snažna eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.
19:50 19.07.2023
Sjedinjene Američke Države izdvojili su Ukrajini novi paket vojne pomoći od 1,3 milijarde dolara, saopštio je Pentagon.
Šta je uključeno u to:
- četiri NASAMS sistema;
— dronovi Phoenix Ghost i Switchblade (broj nije naveden);
- artiljerijske granate i visokoprecizna avijaciona municija;
— protivtenkovski raketni sistemi TOW;
- opremu za deminiranje, za otkrivanje bespilotnih letelica i opremu za elektronsko ratovanje.
18:43 19.07.2023
Lider Krima Sergej Aksjonov saopštio je da je situacija sa požarom, koji je izbio na vojnom poligonu u Kirovskom okrugu Krima, pod kontrolom. Nema žrtava ni povređenih, kao ni razaranja.
„Očekujemo da će se, zahvaljujući merama koje su preduzete, situacija normalizovati bukvalno u roku od jednog dana“, rekao je Aksjonov koji je podneo izveštaj ruskom lideru Vladimiru Putinu.
Kako je istakao, usled požara je detonirao deo municije koja je bila skladištena na vojnom poligonu.
Putin je konstatovao da se treba pozabaviti uzrocima požara.
17:27 19.07.2023
Ispaljivanje krstareće rakete Oniks  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija odlučila: Brodovi koji budu plovili u ukrajinske luke biće vojne mete
15:49 19.07.2023
Britanski ministar: Nadamo se da će Erdogan pomoći u produžavanju
Crnomorske inicijative Ministar inostranih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli bi želeo da se Rusija vrati poljoprivrednom sporazumu i nada se da turski lider Redžep Tajip Erdogan može da ubedi Moskvu da je Crnomorska inicijativa važna.
„Nadam se da će predsednik Redžep Tajip Erdogan moći da ubedi Rusiju u važnost Crnomorske inicijative koja pomaže ljudima da ne budu gladni i snižava svetske cene žita. Erdogan je obavio neverovatno važan posao u ime mnogih ljudi širom sveta, jer je zajedno sa Ujedinjenim nacijama radio na sprovođenju inicijative“, rekao je on agenciji „Anadolu“.
13:44 19.07.2023
Španija je isporučila Ukrajini četiri tenka "leopard" koje je premijer te zemlje Pedro Sančes obećao ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom. Isporučena je i poljska bolnica.
13:37 19.07.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Rusije zauzele su železničku stanicu Molčanovo u Harkovskoj oblasti;
Oružane snage Rusije odbile su u pravcu Krasnog Limana četiri napada ukrajinskih snaga;
U pravcu Krasnog Limana sprečene su aktivnosti diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su skladište municije ukrajinskih snaga u pravcu Krasnog Limana;
Ukrajinska vojska je u pravcu Krasnog Limana izgubila gotovo 100 vojnika;
Oružane snage Rusije izvele su grupni napad na ukrajinske objekte vojne industrije, infrastrukturu za snabdevanje gorivom na području Odese;
Oružane snage Rusije nastavile su uspešna ofanzivna dejstva u pravcu Kupjanska; PVO sredstva Rusije su tokom prethodnog dana uništila 18 ukrajinskih dronova;
Ruska vojska uništila je sedam skladišta municije ukrajinske vojske u Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti;
Ruska vojska izvela je napad na aviobazu Kanatovo Vazduhoplovnih snaga Ukrajine u Kirovogradskoj oblasti;
Ruske snage su tokom prethodnog dana napredovale više od jednog kilometra po dubini i gotovo dva kilometra duž fronta u pravcu Kupjanska;
Oružane snage Rusije su u pravcu Donjecka uspešno odbile 25 napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući u blizini Kleščejevke u DNR;
Ruski vojnici su tokom prethodnog dana u pravcu Donjecka likvidirali više od 340 ukrajinskih vojnika;
Ruska vojska je artiljerijom odbila napad Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Rabotino u Zaporoškoj oblasti;
PVO sredstva Rusije su tokom proteklog dana oborila ukrajinski helikopter Mi-8 U Harkovskoj oblasti;
Ukrajinska vojska je u pravcu Kupjanska izgubila gotovo 70 vojnika;
Oružane snage Ukrajine su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu izgubile više od 170 vojnika i 2 tenka;
Oružane snage Rusije uništile su skladište goriva ukrajinske vojske u oblasti naselja Pesčano u Harkovskoj oblasti;
Ruska vojska likvidirala je u pravcu Hersona gotovo 50 ukrajinskih vojnika i uništila haubicu D-30, Vazduhoplovno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski avion Su-25 u DNR.
13:17 19.07.2023
Mediji: Ukrajinska vojska priznala da koristi „Starlink“ za otkrivanje ruskih letelica
Ukrajinski vojnici priznali su da koriste terminale „Starlinka“ za otkrivanje ruske avijacije na daljinu, piše izdanje „Volstrit džornal“.
„Nedavno, oni (ukrajinski vojnici) su se popeli na gomilu šljake kako bi postavili kameru priključenu na internet terminal ‘Starlink’, koji se napaja preko generatora. Kamera obezbeđuje prenos podataka koji im može pomoći da otkriju ruske letelice iz daljine“, objavilo je izdanje.
12:42 19.07.2023
Šef britanske obaveštajne službe MI 6 Ričard Mur nije direktno ni potvrdio ni demantovao tvrdnje Moskve o umešanosti Londona u teroristički napad na Krimski most.
"Laska mi činjenica da predsednik Rusije Vladimir Putin misli da moja služba stoji iza toga. Ali u stvarnosti je sve daleko prozaičnije. Velika Britanija je jasno stavila do znanja da će pomagati Ukrajini da se zaštiti. To je ono čime se bavimo", rekao je Mur tokom obraćanja u britanskoj ambasadi u Pragu koje je prenosio "Politiko".
11:56 19.07.2023
11:10 19.07.2023
Udari na Odesu koje su ruske snage izvele protekle noći su najveći od početka specijalne operacije, rekao je gradonačelnik Odese Genadij Truhanov.
"Jedna od najgorih noći... ne pamtimo ovako intenzivne napade", napisao je on na Fejsbuku.
10:18 19.07.2023
Najaktivnije borbe na teritoriji DNR vode se u pravcu Krasnog Liman, rekao je lider DNR Denis Pušilin za "Rusija 24".
09:48 19.07.2023
Ukrajinska komanda je priznala da su ruske rakete oštetile infrastrukturu u jednoj od luka u Odeskoj oblasti.
Prema informacijama operativne komande "Jug", Rusija je izvela napad raketama "Oniks" i H-22.
Na udaru su bili silosi za žito, postrojenje za skladištenje ulja. Oštećen je rezervoar i oprema i izbio je požar na čijem se gašenju radi.
09:41 19.07.2023
Vašington će nastaviti da izmišlja lažne vesti o zakulisnim pregovorima SAD i Rusije o Ukrajini da bi izazvao uznemirenost među zemljama globaalnog juga, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Prethodno je američki TV kanal En-Bi-Si objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da su navodno bivši zvaničnici imali tajne pregovore sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom kako bi se napravila baza za pregovore u cilju okončanja konflikta u Ukrajini.
"To je fejk, to je urađeno namerno, radiće se i dalje da bi se izazvale sumnje i uznemirenje kod država globalnog, da se potkopa njihovo poverenje prema našoj zemlji", rekla je ona.
08:29 19.07.2023
Na kopnenom koridoru ka Krimu duž Azovskog mora pojačane su mere bezbednosti, izjavio je lider DNR Denis Pušilin za TV "Rusija 24".
08:17 19.07.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala