Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stranci uskoro lakše do boravišne i radne dozvole u Srbiji

© Flickr / michael_swanŠalter - birokratija
Šalter - birokratija - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, podržano je danas usvajanje predloga izmena i dopuna Zakona o državljanstvu i Zakona o strancima, koje će stranim državljanima olakšati i ubrzati proces dobijanja dozvole boravka i kojima se smanjuje potrebna papirologija.
Predloge izmena zakona, najpre je članovima Odbora obrazložio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić, a nakon toga, većinom glasova Odbora predloženo je Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima, u načelu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu Srbije.
Ukoliko Skupština usvoji izmene i dopune Zakona o strancima, stranim državljanima će biti omogućeno da i boravišnu i radnu dozvolu dobiju u MUP-u.
Na ovaj način bi proces apliciranja bio pojednostavljen i radnicima, ali i poslodavcima, kojima će biti omogućeno da podnesu zahtev za boravak i rad više stranih državljana odjednom.
Izmene predviđaju da radna dozvole važi tri godine, trenutno važi jednu, kao i da je stranac sa stalnim boravištem može dobiti posle tri godine, a trenutno je pet.
Izmene predviđaju i da vize za ulazak u Srbiju budu izdavane u elektronskom formatu, a na taj način će se apliciranje olakšati onima koji u Srbiju žele da dođu iz zemalja sa kojima Srbija nema diplomatsko-konzularna predstavništva.
Izmene Zakona o državljanstvu olakšaće i upis u knjigu državljana, jer predviđaju da strani državljanin može postati državljanin Srbije posle tri godine stalnog boravka, dok supružnici državljana Srbije koji nemaju stalno boravište u Srbiji, državljanstvo mogu dobiti nakon 10 godina braka.
Sednici Odbora predsedavao je zamenik predsednik Odbora Aleksandar Marković, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Tomislav Janković, Goran Milić, Borko Puškić, Jasmina Obradović, Dragana Miljanić, Vladan Zagrađanin, Milan Glušac, Biljana Pantić Pilja, Dragan Marković i Nikola Dragićević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala