- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Brazila: Svet počinje da se umara od sukoba u Ukrajini

© AP Photo / Jorge SaenzPredsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva
Predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Svetska zajednica počinje da se umara od sukoba u Ukrajini, ali vremenom će nastupiti mir koji će biti sklopljen zahvaljujući naporima posrednika, izjavio je predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva.
On je učestvovao na samitu EU i Zajednice latinoameričkih i karipskih država koji je održan u belgijskoj prestonici.

„Svet počinje da se umara. Zemlje počinju da se umaraju. Doći će trenutak kada će zavladati mir. Tada će se pojaviti grupa zemalja koja će moći da razgovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom“, rekao je brazilski lider, prenosi agencija Blumberg.

Kako su saopštili izvori Blumberga, Lula da Silva se usprotivio oštrim formulacijama na račun Rusije, što je „oneraspoložilo“ zemlje EU. Protiv oštrih izjava su istupile i Kuba i Venecuela.
Predsednik Brazila takođe je kritikovao lidera Čilea, 37-godišnjeg Gabrijela Borića, zbog njegovog stava o sukobu u Ukrajini. Borić je pozvao latinoameričke lidere da nedvosmisleno osude rusku specijalnu operaciju, rekavši da je Rusija prekršila međunarodno pravo.

„Možda nedovoljno navike da učestvuje u ovakvim sastancima dovodi do toga da mlad čovek postaje nestrpljiviji, da više žuri. Treba da shvatimo da se ne slažu svi sa nama, da ne žure svi tako, da nemaju isto mišljenje o nekom pitanju“, rekao je Lula da Silva.

Kako je ranije saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, lideri država i vlada Evropske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) na dvodnevnom samitu u Briselu nisu usaglasili završnu izjavu zbog neslaganja oko Ukrajine.
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SVET
EU i Latinska Amerika se mimoišle u stavovima o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala